Alexander Karims tillvaro har förändrats i och med strejken. Arkivbild.
Alexander Karims tillvaro har förändrats i och med strejken. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Karim: Branschen har stått stilla i 118 dagar

Många skådespelare drar en lättnadens suck över att Hollywoodstrejken är över. Alexander Karim och Stellan Skarsgård ser fram emot att börja jobba igen. Det första jag har gjort varje morgon har varit att googla strejken, för att se när man kan vara i gång igen, säger Alexander Karim.


Den svenske skådespelaren Alexander Karim var mitt uppe i inspelningarna av "Gladiator 2" på Malta när strejken blev ett faktum. Han säger att hans tillvaro har påverkats enormt under de månader som strejken har pågått.

— Det har varit som natt och dag. En stor del av mitt arbete sker i amerikanska eller utländska produktioner nuförtiden. I augusti börjar vanligtvis pilotsäsongen och man springer på provfilmningar, men det är många månader sedan jag var på en nu. Det har stått helt stilla i branschen i 118 dagar.

"Allt slog till samtidigt"

Alexander Karim beskriver det som att han har "befunnit sig i limbo", eftersom han inte har kunnat tacka ja till nya jobberbjudanden, med risk för att de redan påbörjade projekten skulle börja filmas när som helst.

— Jag har aldrig under mina 30 år i branschen varit med om en sådan här stiltje. Allt slog till samtidigt, strömningsbubblan för svenska produktioner sprack också, så det fanns ingenstans att vända sig. Hade jag inte haft en massa annat för mig så hade det blivit total katastrof.

Stellan Skarsgård säger till TT att han tänker på sina amerikanska kollegor.

— I USA har skådespelarna ingen sjukförsäkring. Den gäller bara när de jobbar och om de inte jobbar har de noll sjukförsäkring. Samtidigt styrt produktionerna numera mer och mer av tech-bolag som bara vill tjäna stålar.

"Jag klarar mig", säger Stellan Skarsgård om den ekonomiska situationen för skådespelare under strejken. Arkivbild.

Strejken har varit tuff för många av skådespelarfackets medlemmar som inte är stora namn – och för folk med andra arbetsuppgifter vid filminspelningar.

— Det har varit fruktansvärt hårt även för tredje man, de som jobbar bakom kameran. Även i England, där ju många amerikanska produktioner görs, har de påverkats och det har blivit många ringar på vattnet. Jag klarar mig, men det har varit oerhört tufft för alla fattigare skådespelare, säger Stellan Skarsgård.

TT: Vad har du gjort under strejken? Rullat tummarna?

— Dels det, dels läst manus. Men inga amerikanska manus. Jag har inte ens fått prata med några amerikanska producenter.

Största löneökningen

Alexander Karim håller med om att det har varit en svår tid för många skådespelare i USA, som saknar socialt skyddsnät.

— Jag har vänner i Los Angeles som började jobba som servitörer igen. Men då låg restaurangerna bredvid de stora filmbolagens studios och när inga produktioner var i gång fick de stänga. Så folk blev av med både servitörsjobb och skådespelarjobb i samma veva. De har lidit enormt.

TT: Vad tänker du om avtalet som parterna kommit överens om?

— Sag-Aftra har skrivit på sin hemsida att de är väldigt nöjda med det. Det här blir den största löneökningen på 40 år, så det är ju fantastiskt. Oron för AI-användning har varit en stor grej och där verkar de ha kommit fram till en överenskommelse, och den största biten som handlar om kompensation från strömmade serier verkar de också ha fått igenom.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!