Den ryska regissören Jevgenija Berkovitj i en glasbur under ett förhör som hölls en rättssal i somras.
Den ryska regissören Jevgenija Berkovitj i en glasbur under ett förhör som hölls en rättssal i somras. - Foto: Vladimir Kondrashov/AP

Prisad rysk regissör anklagas för feminism

Kriget mot Ukraina har fått ryska myndigheter att censurera, avskeda och gripa skådespelare och regissörer. Den ryska regissören och dramatikern Jevgenija Berkovitj, arresterades i maj, anklagad för att ha rättfärdigat terrorism.


2020 satte hon upp Svetlana Petriytjuks pjäs om ryska kvinnor som rekryterades av IS och reste till Syrien för att gifta sig med IS-män. Uppsättningen fick både fin kritik och teaterpriser och beskrivs som uppenbart kritisk mot IS.

Ryska myndigheter menar dock att de båda upphovspersonerna gjort sig skyldiga till att främja både IS och "radikal feminism". Som bevis åberopar man en språklig analys enligt en metod som kallas för "destruktologi" och som är en ren pseudovetenskap enligt kritikerna.

De två kvinnornas advokater avfärdar anklagelserna som absurda. Ryska myndigheter ska nu göra en ny analys och i väntan på rättegången hålls kvinnorna kvar i häkte.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!