Matilda Gross spelar en av huvudrollerna i SVT:s nya 'Trolltider'. 'Det känns så overkligt', säger hon.
Matilda Gross spelar en av huvudrollerna i SVT:s nya 'Trolltider'. 'Det känns så overkligt', säger hon. - Foto: Anders Wiklund/TT

Nour El Refai "skitjobbig" i nya julkalendern

Ny handling och nya skådespelare, men i samma universum och med tidlös julmagi. Snart har julkalendern "Trolltider – legenden om Bergatrollet" premiär. Jag tror faktiskt att den är lite bättre, säger Nour El Refai som spelar häxan Mara.


Årets julkalender spelades in våras, men det är först nu som 14-åriga Matilda Gross har kunnat ta in att hon faktiskt är en del av den.

— Jag har alltid tittat på julkalendern och det här har alltid varit en underliggande dröm att vara med i en, men jag har nog alltid känt att det är bortom mig. Det känns helt overkligt, säger hon.

Nour El Refai spelar den sura häxan Mara. "Hon är lite av en Karlsson på taket-figur", säger hon.

I "Trolltider" spelar hon människobarnet Saga, som tillsammans med det jämnåriga trollet Love (Ossian Skarsgård) jagar en magisk bärnsten som ska hindra det mäktiga Bergatrollet från att vakna ur sin långa slummer och ta över världen.

— Hon är en väldigt drivande och framåt tjej som vill att det ska hända saker, säger Matilda Gross.

Nour El Refai spelar den sura häxan Mara, som bildar kontrast mot sin väna syster Dorabella. El Refai tog med sig en hel del humor in i rollen, berättar hon.

— Hon är lite av en Karlsson på taket-figur. Man tycker att hon är skitjobbig, men det är också tråkigt när hon går. Vi hade en massa statistbarn på inspelningen och de ropade "du är inte snäll!" och sedan "kom tillbaka!". Då kände jag att jag hade hittat rätt.

Barnen i centrum

Mara, Dorabella och flera andra figurer fanns även med i originalet från 1979. Enligt skaparna utspelas den nya kalendern i samma universum som föregångaren och det finns gott om referenser att känna igen sig i. Men handlingen är annorlunda.

Kjell Bergqvist kan lägga till julkalender på sin långa meritlista.

Matilda Gross såg gamla "Trolltider" på Öppet arkiv när hon var yngre. Hon gillade den, men tyckte kanske att det var lite långsam, förklarar hon.

— Det funkar nog inte med det långsamma tempot i dag. Man måste ju göra saker annorlunda nu. Man får se det som inspiration, säger hon.

Nour El Refai tycker att nya "Trolltider" är rappare, och bättre än föregångaren på att berätta ur ett barnperspektiv.

— Här är det barnen som är det centrala och man kommer in i deras värld, vilket man inte gjorde i den förra där det var två vuxna troll, säger hon.

Att "Trolltider" väcker starka känslor hos många vuxna har hon redan märkt.

— Det är ju folk som har skrivit på mitt Instagram. "Så där ser inte Mara ut!" Jo, nu gör hon det. Det här är en helt annan grej. Det är en helt annan inspelning och ett annat manus. Och nu får man en magisk julkalender som är trolsk och härlig och med allt som man vill ha i en julkalender, säger El Refai.

Skådespelarna Kjell Bergqvist, Matilda Gross (i skon), Nour El Refai, Malte Gårdinger, Katarina Ewerlöf, Helmon Solomon och regissören Lisa Farzaneh.

Både Nour El Refai och Matilda Gross vill lyfta fram regissören Lisa Farzanehs känsla för sagoberättande – och scenografen Pelle Magnestams insats när han skapade småfolkens värld.

— Han är svinduktig på att hitta det här som barn tycker blir magiskt, säger El Refai.

"Ganska gormig"

För skådespelaren Kjell Bergqvist blir det här julkalenderpremiär.

— Jag har varit erbjuden ett par gånger under årets lopp, men det har inte funkat. Den här gången gick det att få ihop det och det känns jättekul, säger han.

I serien spelar han den tjurige "maktmästaren" Gorm.

— Egentligen så säger ju namnet en hel del. Han är ganska gormig. Nu har jag kanske försökt att variera det lite för att det kan bli ganska tråkigt att göra en roll som bara är gormig i varenda jävla replik och sedan mot slutet så blir han en ganska snäll farbror.

"Trolltider – legenden om Bergatrollet" har premiär på SVT den 1 december.

TT
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!