Molly Manning Walkers debutfilm 'How to have sex' blev dubbelt prisad på Stockholm filmfestival 2023. Pressbild.
Molly Manning Walkers debutfilm 'How to have sex' blev dubbelt prisad på Stockholm filmfestival 2023. Pressbild. - Foto: Nikolopoulos Nikos/Nonstop entertainment

Debutfilm dubbelt prisad på festivalen

Stockholms filmfestivals stora vinnare är den brittiska debutanten Molly Manning Walker och den chilenske regissören Felipe Gálvez Haberle.


Debuterande regissören Molly Manning Walker prisas dubbelt för sitt brittiska ungdomsdrama, den förhandshajpade "How to have sex" – om tonåringar som upptäcker sin sexualitet med komplicerade konsekvenser. Filmen belönas både för bästa regi och bästa debut.

Även den brasilianska regissören Carolina Markowiczs "Toll" (originaltitel "Pedágio") kniper två priser, både för bästa kvinnliga huvudroll (Maeve Jinkins) och bästa manliga (Kauan Alvarenga). Filmen handlar om en tullvakt som hjälper ett gäng tjuvar att stjäla klockor så att hon ska ha råd att skicka sin son till en workshop som "konverterar" homosexuella.

Den chilenske regissören Felipe Gálvez Haberle vann festivalens tyngsta pris för sin film "The settlers" ("Los colonos"). Det är en våldsam västern som utspelar sig 1893 där en armékapten och en legoknekt ger sig ut på en expedition för att återta landytor.

Enligt juryns motivering är det en "filmisk tour de force" och "ett intensivt uttalande om kolonialism och maktens korrumperande mekanism som är lika obekväm och fascinerande som den är intellektuellt stimulerande."

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!