Molly Manning Walkers debutfilm 'How to have sex' blev dubbelt prisad på Stockholm filmfestival 2023. Pressbild.
Molly Manning Walkers debutfilm 'How to have sex' blev dubbelt prisad på Stockholm filmfestival 2023. Pressbild. - Foto: Nikolopoulos Nikos/Nonstop entertainment

Debutfilm dubbelt prisad på festivalen

Stockholms filmfestivals stora vinnare är den brittiska debutanten Molly Manning Walker och den chilenske regissören Felipe Gálvez Haberle.


Debuterande regissören Molly Manning Walker prisas dubbelt för sitt brittiska ungdomsdrama, den förhandshajpade "How to have sex" – om tonåringar som upptäcker sin sexualitet med komplicerade konsekvenser. Filmen belönas både för bästa regi och bästa debut.

Även den brasilianska regissören Carolina Markowiczs "Toll" (originaltitel "Pedágio") kniper två priser, både för bästa kvinnliga huvudroll (Maeve Jinkins) och bästa manliga (Kauan Alvarenga). Filmen handlar om en tullvakt som hjälper ett gäng tjuvar att stjäla klockor så att hon ska ha råd att skicka sin son till en workshop som "konverterar" homosexuella.

Den chilenske regissören Felipe Gálvez Haberle vann festivalens tyngsta pris för sin film "The settlers" ("Los colonos"). Det är en våldsam västern som utspelar sig 1893 där en armékapten och en legoknekt ger sig ut på en expedition för att återta landytor.

Enligt juryns motivering är det en "filmisk tour de force" och "ett intensivt uttalande om kolonialism och maktens korrumperande mekanism som är lika obekväm och fascinerande som den är intellektuellt stimulerande."

TT
/
/
Senaste nytt

Lisa Ekdahl åker på "Vem vet?"-turné

Populära "Spöktimmen" utsedd till årets podcast

"Spöktimmen" har röstats fram till årets podcast och blev dessutom årets intervjupodd i Guldpoddens årliga omröstning. "Spöktimmen", som görs av journalisterna Jenny Borg och Elin Ek, tar upp true crime-fall och mysterier – gärna med övernaturliga inslag.

Viaplay: "Svårt göra stora filmer för Norden"

1 timme sedan
Viaplay gör en brakförlust. Strömningsjätten har dragit i nödbromsen och skurit ned på all film- och tv-produktion. Det är svårt att göra stora Hollywoodfilmer bara för Norden, säger vd Jørgen Madsen Lindemann.

De klippen var populärast på Youtube 2023

1 timme sedan
Nu är det klart vilka videor på Youtube som svenskarna har tittat mest på under 2023. För andra året i rad toppar Mauri Hermundsson med sin kanal Uppdrag Mat.

Robinsondeltagaren stoppades av TV4 – försökte smuggla saker till ön

1 timme sedan
Det har sannerligen varit en händelserik säsong av Robinson 2023. Någonting som inte alla vet är att redan innan allt drog igång så försökte en av deltagarna smuggla in saker till ön.

Magnumfotografen Elliott Erwitt död

2 timmar sedan
Han var känd för sina bilder av politiker, filmstjärnor och ikoner som Marilyn Monroe, kärlekspar och hundar – massor av hundar. Nu har den amerikanske Magnumfotografen Elliott Erwitt avlidit, 95 år gammal.