Björn Ulvaeus under fredagens lansering av plattformen Clip.
Björn Ulvaeus under fredagens lansering av plattformen Clip. - Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Ulvaeus lanserar sajt – ska lära upp musiker

Björn Ulvaeus har tillsammans med FN lanserat en ny nätplattform riktad till musiker. Syftet är att lära ut hur upphovsrätt och andra immateriella rättigheter fungerar.


Den 78-årige Abba-medlemmen Ulvaeus är ansiktet utåt för satsningen, som kallas Clip – förkortning för "Creators learn intellectual property" ("Kreatörer lär sig immaterialrätt").

Clip är en gratis plattform, en hemsida, som lanserades under fredagen. Där finns guider och videoklipp som i detalj förklarar hur immaterialrätten fungerar.

"Jag vet av egen erfarenhet hur viktigt det är för kreatörer att känna till och hantera sina immateriella rättigheter. I dagens värld är det en avgörande förutsättning för en framgångsrik karriär i musikbranschen", säger Ulvaeus i ett uttalande.

Bakom projektet står dels FN-organet Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (Wipo) och dels stiftelsen Music Rights Awareness Foundation, som Ulvaeus var med och startade.

Tanken är att plattformen i framtiden ska växa och även rikta sig till fler kulturarbetare än bara musiker.

Ulvaeus har i många år, i olika uppdrag, ägnat sig åt frågan om artistens rättigheter i musikbranschen.

TT
/
Senaste nytt

Lisa Ekdahl åker på "Vem vet?"-turné

Populära "Spöktimmen" utsedd till årets podcast

"Spöktimmen" har röstats fram till årets podcast och blev dessutom årets intervjupodd i Guldpoddens årliga omröstning. "Spöktimmen", som görs av journalisterna Jenny Borg och Elin Ek, tar upp true crime-fall och mysterier – gärna med övernaturliga inslag.

Viaplay: "Svårt göra stora filmer för Norden"

1 timme sedan
Viaplay gör en brakförlust. Strömningsjätten har dragit i nödbromsen och skurit ned på all film- och tv-produktion. Det är svårt att göra stora Hollywoodfilmer bara för Norden, säger vd Jørgen Madsen Lindemann.

De klippen var populärast på Youtube 2023

1 timme sedan
Nu är det klart vilka videor på Youtube som svenskarna har tittat mest på under 2023. För andra året i rad toppar Mauri Hermundsson med sin kanal Uppdrag Mat.

Robinsondeltagaren stoppades av TV4 – försökte smuggla saker till ön

1 timme sedan
Det har sannerligen varit en händelserik säsong av Robinson 2023. Någonting som inte alla vet är att redan innan allt drog igång så försökte en av deltagarna smuggla in saker till ön.

Magnumfotografen Elliott Erwitt död

2 timmar sedan
Han var känd för sina bilder av politiker, filmstjärnor och ikoner som Marilyn Monroe, kärlekspar och hundar – massor av hundar. Nu har den amerikanske Magnumfotografen Elliott Erwitt avlidit, 95 år gammal.