Årets nominerade till Augustpriset. Arkivbild.
Årets nominerade till Augustpriset. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Lilla Augustpriset till Emilia Piotrowska

Lilla Augustpriset går till Emilia Piotrowska för ”Och allting dör”.


— Tjena Litteratursverige, sade Emilia Piotrowska och började med att tacka sina två svenskalärare.

Lilla Augustpriset delas ut till ungdomar mellan 16 och 20 år. Nu fortsätter prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm med kategorierna årets fackbok och barn- och ungdomsbok – i ledning av kvällens presentatör, skådespelaren Lena Endre som inleder kvällen med att kalla författare och deras berättelser för "samhällets kitt".

— Jag undrar om ni förstår på djupet hur viktiga ni är, frågade hon.

Mest förhandstippade inför priset i den skönlitterära kategorin har varit Andrev Walden och Jonas Hassen Khemiri – som båda skriver med självbiografiska spår.

I "Jävla karlar" skildrar Walden en pojkes försök att förstå en tillvaro där papporna ständigt byts ut. Länge längtade han efter att skriva sagor, tills han insåg att "den bästa sagan jag hade i mig fanns i min barndom". Han mottog nomineringen med skräckblandad förtjusning.

— Jag hade en kluven förhoppning om att boken skulle tas emot väl men inte så väl att mina gamla styvpappor märkte att jag hade skrivit den. Men det tåget gick ganska snabbt. Det är mest lycka men också lite hisnande att en roman som ändå bottnar i verkligheten redan har blivit läst av så många, sade han när nomineringarna presenterades.

"Inget som förvånar"

Även Pär Hanssons roman "Spindelbjörken" är en uppväxtskildring, och en krisbok om manligheten. Nominerade var dessutom "Studie i mänskligt beteende" av Lena Andersson, "Moral" av Lyra Ekström Lindbäck och "Satansviskningar" av Sami Said.

Valet fick Johanna Lundin – frilansande kulturskribent och boktipsare i SVT:s "Go'kväll" – att besviket konstatera hur förväntade årets nomineringar kändes. Men hon hyllade de nominerade barn- och ungdomsböckerna. Här återfinns bland andra Frida Nilsson och Oskar Kroon – som båda har varit med förr: Frida Nilsson är nominerad för fjärde gången och Kroon blev Augustpristagare 2019.

Brännande sakprosa

I den sakprosa som lyfts fram syns några av samtidens brännpunkter: gängvåld, judarnas europeiska historia och ryska oligarkers dolda påverkan – samt Henrik Berggrens tredje bok om Sverige under andra världskriget, "Landet utanför" som ger bakgrunden till den svenska nyorienteringen i Natofrågan.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!