Ronja Rövardotter är en av de serier som är färdiginspelad för Viaplay men som pausats. Bild från inspelningen i november förra året.
Ronja Rövardotter är en av de serier som är färdiginspelad för Viaplay men som pausats. Bild från inspelningen i november förra året. - Foto: Adam Ihse/TT

Viaplay: "Svårt göra stora filmer för Norden"

Viaplay gör en brakförlust. Strömningsjätten har dragit i nödbromsen och skurit ned på all film- och tv-produktion. Det är svårt att göra stora Hollywoodfilmer bara för Norden, säger vd Jørgen Madsen Lindemann.


Tv- och strömningsjätten Viaplay gör storförlust och tvingas till en nyemission som ändrar ägarförhållandena i bolaget. Bakom den ekonomiska krisen ligger en internationell storsatsning, bland annat på påkostade dramaserier och filmer, som Lasse Hallströms senaste film "Hilma".

Men sedan i somras har Viaplay dragit i handbromsen. 30 procent av företagets personal har fått gå och nu drar bolaget ner på ambitionerna. Den internationella storsatsningen är delvis avvecklad och det innebär att det blir färre stora filmer och serier för tittarna.

— Det tråkiga svaret är att det handlar om vad vi kan få avkastning för. Det finns många historier att berätta, men det måste funka i vår affärsmodell i Norden, säger Jørgen Madsen Lindemann.

Viaplay har ett stort lager med tv-serier och filmer som är inspelat, men som har legat på lager i väntan på att den ekonomiska bilden för företaget ska klarna. Det handlar bland annat om den påkostade nya tv-versionen av "Ronja Rövardotter", filmatiseringen av Martina Haags omtalade roman "Det är nåt som inte stämmer" och andra säsongen av kritikerhyllade dramat "Threesome".

Bättre hos andra

Häromdagen stod det klart att en redan färdigställd Viaplayserie, kriminaldramat "Veronika" med Alexandra Rapaport i huvudrollen, sålts till konkurrenten SkyShowtime.

— Vi har producerat många bra serier och vissa av dem passar bättre hos andra än hos oss. Så nu utvärderar vi vad vi ska behålla och vad som passar våra kunder och när det är bättre att någon annan tar över serien.

Viaplay är inte den enda strömningstjänsten som har ekonomiska problem. Även Teliaägda TV4 har haft svårt att få lönsamhet för sin tjänst C More, som sedan i höstas döpts om till TV4 Play.

Jørgen Madsen Lindemann medger att det är en tuff marknad, men att Viaplay står bra rustat framöver.

— De flesta hushåll i Sverige abonnerar på mer än två strömningstjänster. Så vi behöver se till att vi är relevanta och är en av dem. De som inte är det kommer att få problem.

Jørgen Madsen Lindemann är vd för Viaplay. Arkivbild.

TT
/
/
Senaste nytt

Raye slår rekord på Brit Awards

idag 01:44

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 23:32
Annika Wickihalder och Jay Smith knep de två sista finalplatserna genom att kvala in. Något som nu väcker kritik, eftersom de tävlade i deltävlingen sekunderna innan.

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 21:54
Det blir de två tidigare "Idol"-deltagarna Annika Wickihalder och Jay Smith som tar de två sista finalplatserna efter finalkvalet. De möter bland andra Danny Saucedo och Smash Into Pieces i Friends Arena nästa helg.

Marcus & Martinus höll för favorittrycket

igår 20:08
Marcus & Martinus och Medina går direkt till final i Melodifestivalen. Trots att den norska tvillingduon var favorittippade tog de inte segern för given. Man vet aldrig med tv, vem som går vidare. Vi är bara tacksamma för alla som har röstat på oss, säger de.

Lykke Li tolkar Cash – och hintar om ny musik

igår 15:34
Artisten Lykke Li har släppt en cover av countrylegendaren Johnny Cash stora hit "Ring of fire" från 1963. Låten, som släpptes på fredagen, dyker upp i den nya Netflix-filmen "Damsel" med premiär den 8 mars, skriver Variety.

Norska Beck-stjärnan i chock över Marcus och Martinus Mello-medverkan

igår 15:18
Den norska skådespelaren Kristofer Hivju, känd från Beck och Game of Thrones, blir förvånad när han hör att Marcus och Martinus ska delta i den svenska melodifestivalen. – Det är ju sinnessjukt!, säger han till Expressen.