Henrik Berggren prisas för sin bok om Sverige under andra världskrigets sista år. Arkivbild.
Henrik Berggren prisas för sin bok om Sverige under andra världskrigets sista år. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Stora fackbokspriset till Henrik Berggren

Henrik Berggren gick miste om Augustpriset för några dagar sedan. Nu kan författaren trösta sig med Stora fackbokspriset.


Berggren prisas för sin bok "Landet utanför: Sverige och kriget 1943–1945" som handlar om hur de sista åren av andra världskriget påverkade svenskarna.

Stora fackbokspriset instiftades 2011 och delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål. Prissumman är 125 000 kronor.

Berggren var även nominerad till Augustpriset, men det tilldelades Per Svensson för hans biografi "Zorn – ett liv, en tid".

TT
/
/
Senaste nytt

New Kids on The Block släpper nytt

Fångarna på fortet 2024: Deltagare i vårens säsong

Under våren har en ny säsong av "Fångarna på fortet" premiär. Men vilka är egentligen med i programmet? Nyheter24 listar alla lag och deltagare.

Här råkar Erika Persson försäga sig om sin hemliga pappa

Erika Persson har de senaste månaderna varit superaktuell i och med att hennes mamma Gunilla Persson deltagit i Melodifestivalen 2024.

Jesper Rönndahl spelar polis i actionkomedi

1 timme sedan
Komikerna Jesper Rönndahl och Martin Høgsted spelar huvudrollerna i en ny dansk-svensk actionkomedi som får premiär på SVT våren 2025.

Runge: Jussi Björlings situation som Aviciis

2 timmar sedan
Han kallades för världens främsta tenor – men en ny pjäs skildrar hur pressen tärde på Jussi Björling. Regissören Björn Runge berättar operasångarens historia sedd från hustrun Anna-Lisas ögon.

Sasa Jensens första ord om relationen med Magdalena Graaf

3 timmar sedan
Magdalena Graaf har hittat kärleken i den tidigare "Big Brother"-deltagaren Sasa Jensen. Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenska folket googlar om Jensen.