Murtagh rymmer mer djup än sin halvbror Eragon, tycker författaren Christopher Paolini.
Murtagh rymmer mer djup än sin halvbror Eragon, tycker författaren Christopher Paolini. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Eragon"-författaren vill skrämmas med ny häxa

Christopher Paolini började skriva på sin succéroman om Eragon och draken Saphira redan som 15-åring. Nu återvänder han till samma fantasyvärld med sin nya – och mörkare – roman "Murtagh".


Christopher Paolini avslutade serien om Eragon för tolv år sedan. Nu är han tillbaka med en fristående fortsättning, som utspelas i världen Alagaësia.

Men den här gången är det Eragons halvbror, den något mer tungsinte och nihilistiske antihjälten Murtagh, som står i centrum.

När historien börjar är Murtagh och hans drake Törne utstötta och avskydda, mer eller mindre rättvist, för sina handlingar i de tidigare böckerna. När duon snubblar över en ny ondskefull magisk kraft bestämmer de sig för att trots allt undersöka saken och rädda världen som inte vill veta av dem.

Den nya boken är några nyanser mörkare än Paolinis tidigare alster. Murtagh får lida rejält på vägen.

— Några av mina figurer får det riktigt hemskt, men jag tycker inte att boken är omotiverat mörk. Jag ville verkligen inte skriva en deprimerande historia. På många sätt är det en bok om försoning, säger författaren.

Christopher Paolini har sålt 40 miljoner exemplar av sina böcker om Eragon.

Häxa och sektledare

Murtagh är en mer komplex och nyanserad figur än sin halvbror, tycker Christopher Paolini.

— Jag är ju inte 15 längre, så jag gillade att skriva figurer som var svårare på många sätt och jag tror att det gör berättelsen bättre. Jag hade inte klarat att skriva "Murtagh" för 15 år sedan heller. Då hade jag inte förståelsen för honom som person eller för de svårigheter som vi alla möter i livet.

I "Murtagh" får läsarna också stifta bekantskap med en ny antagonist efter att den onde kung Galbatorix mötte sitt öde i den fjärde boken.

Den nya skurken heter Bachel – en häxkvinna med stora magiska krafter och ännu större ambitioner. I släptåg har hon en underjordisk kult med blodtörstiga fanatiker.

Inspirationen fick Paolini från klassiska filmdivor som Bette Davies och Gloria Swanson. Det där med religiösa sekter har han dessutom personlig erfarenhet av. När Paolini var barn var hans föräldrar anhängare av den amerikanska Summit Lighthouse-rörelsen, känd bland annat för att ha byggt stora atombombsskyddsrum åt sina medlemmar i Klippiga bergen.

— Även om boken har fantasy och magi så är allt beteende i den realistiskt. Bachel bygger på egna familjeerfarenheter, så hon borde skrämma livet ur dig, säger han.

Amerikanske fantasyförfattaren Christopher Paolini är tillbaka med nya romanen "Murtagh".

Ska bli tv-serie

"Murtagh" är början på en ny romanserie, förklarar Paolini och han har de stora dragen för flera kommande böcker klart för sig. Frågan är bara när han ska hinna skriva dem. Hemma har han två småbarn och sedan några år skriver han även på sin science fiction-serie "Fractalverse". Dessutom är han exekutiv producent och manusförfattare när Disney gör tv-serie av "Eragon".

— Vi hade knutit bra folk till oss, men sedan kom strejken och nu får vi börja om från noll, säger Paolini.

Det är inte första gången som Hollywood tar sig an hans böcker. 2006 kom filmen "Eragon" med stjärnor som Jeremy Irons och John Malkovich. Meningen var att det skulle bli en hel serie, men efter usla recensioner och måttlig biljettförsäljning skrotades planerna.

— Det var inte en dålig film, men det var inte någon bra filmatisering. Det var det stora problemet, säger Christopher Paolini med en suck.

Den här gången tänker han själv se till att det blir bättre.

— Saker kan hända och saker kan gå fel. Och när det handlar om någon annans pengar så har alltid någon annan sista ordet. Men genom att vara delaktig i processen hoppas jag kunna guida serien till att bli så bra som möjligt.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!