Programledare Christopher Garplind leder uppesittarkvällen med 'Cyklopernas land' i SVT.
Programledare Christopher Garplind leder uppesittarkvällen med 'Cyklopernas land' i SVT. - Foto: Anders Wiklund/TT

Kulturprofiler pysslar i SVT:s uppesittarkväll

I tre timmar kvällen före julafton ska poddare, programledare och Dramaten-profiler pyssla tillsammans i det nya konceptet "Cyklopernas lands uppesittarkväll". Det känns som att det kan gå hur som helst. Och om det går åt helvete så är det ändå väldigt "vi" på något sätt, säger värden Christopher Garplind.


"Cyklopernas land" går i mål med sin femte säsong genom att få hyfsat fritt spelrum i SVT2 kvällen den 23 december.

Under de tre timmarna då Cyklopernas land tar över rutan kommer det förutom matlagning, pyssel och listor, till exempel med tips på hur man tar sig ur ett julfirande i sista sekund – och en hel del musik.

— Jakob Hellman, Sabina Ddumba och Amanda Jenssen kommer och spelar. Amanda Jenssen har gjort en jullåt som jag älskar, avslöjar Christopher Garplind.

Vinna pengar

Förutom medlemmar ur den vanliga panelen som Elis Monteverde Burrau, Emil Persson och Tone Schunnesson dyker kulturprofiler som Marie-Louise Ekman och Marie Göranzon upp – för att pyssla.

— Min ambition är att kunna sno det överblivna pysslet och sedan sälja det för miljoner, säger Christopher Garplind med ett leende.

Eftersom programmet direktsänds kommer tittarna även att kunna ringa in och – i sann "Bingolotto"-anda – tävla om en än så länge hemlig summa.

— Det blir frågesport och man kommer att kunna vinna pengar. Mer än så kan jag inte säga just nu.

Själva sändningen äger rum i en pampig sekelskiftesvåning i Stockholm och ambitionen är att uppnå en "Fanny & Alexander"-aktig julstämning.

— Folk ska kunna ringa in och få hjälp med sina julrim av den svenska kultureliten. Det förutsätter jag att våra profiler är väldigt bra på.

"Började som ett skämt"

Senast SVT anordnade en traditionell uppesittarkväll var 2000, då Kristin Kaspersen ledde programmet. Uppesittarkvällsfenomenet har under de senaste åren helt tagits över av redan nämnda "Bingolotto" i TV4. Christopher Garplind säger att han inte hade trott att SVT skulle nappa på idén.

— Det började lite som ett skämt nästan. Jag trodde inte att vi skulle få göra det, men de sa ja direkt. Sedan fick jag höra att det har varit en tradition tidigare, och att de till och med gjort något slags sändning från Manhattan

Han är van vid direktsändning från Sveriges Radios "Eftermiddag" i P3, som han gör fyra dagar i veckan tillsammans med Hanna Hellquist. Men att göra direktsänd tv är outforskad mark för 35-åringen.

— Nu kan man inte läsa innantill på samma sätt. Det är också så jävla mycket saker som händer. Det känns som att det kan gå hur som helst, men det ska bli väldigt, väldigt roligt.

TT
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!