'Final fantasy VII rebirth', 'Princess Peach: Showtime', 'Skull and bones', 'Suicide quad: Kill the Justice league', 'Witchbrook' och 'Stalker 2' är några intressanta spel som släpps 2024.
'Final fantasy VII rebirth', 'Princess Peach: Showtime', 'Skull and bones', 'Suicide quad: Kill the Justice league', 'Witchbrook' och 'Stalker 2' är några intressanta spel som släpps 2024. - Foto: Anders Humlebo

Spelen att ha koll på 2024

Efter ett år av stora, efterlängtade släpp väntar ett lugnare 2024 på spelfronten. Från flera stora svenska studior är det fortsatt tyst. Även 2023 var ett stilla år ur blågult perspektiv. Svenska spelundret verkar ha gått in i en dvala, säger speljournalisten Elisabeth Bergqvist.


Efter ett späckat spelår 2023 med titlar som "Starfield", "Spider-Man 2", "Hogwarts legacy", "Final fantasy XVI" och "Baldur's gate 3" ser det på pappret ut som ett lugnare 2024. Att den globala spelmarknaden samtidigt bromsar in med flera aviserade nedskärningar påverkar branschen, enligt speljournalisten Elisabeth Bergqvist vid podden Speljuntan.

— Jag tror att storföretagen kommer att satsa på säkra kort efter den här instabila perioden. Man tar franchises som är välkända, eller fokuserar på uppföljare. Man kanske inte vill ta några risker i det klimat vi går in i, säger hon.

"Final fantasy VII rebirth" är efterlängtat – och ett tecken på att spelbranschen kör med säkra kort. Pressbild.

Februari bjuder på tre stortitlar. Först ut är superskurkarna i "Suicide squad: Kill the Justice league", följt av piratäventyret "Skull and bones" och "Final fantasy VII rebirth", som bygger på delar av "Final fantasy VII" från 1997. Alla tre skulle egentligen redan vara släppta, men har försenats i omgångar.

Efterlängtad klassiker

"Final fantasy VII rebirth" utsågs till årets mest efterlängtade spel vid spelgalan The Game Awards tidigare i december, ett tecken på att både spelare och skapare vänder sig till det beprövade.

— Det här är en supertydlig indikator på den spaningen, att det folk ser fram emot är en uppföljare på en remake, säger hon.

Kinesiska "Black myth: Wukong". Pressbild.

Själv slår hon ett slag för pixelkonsten i "Witchbrook", en blandning mellan rollspel och skolsimulator. Ett generell trend enligt Elisabeth Bergqvist är att kinesiska spel börjar ta sig in i väst, nästa år väntar "Black Myth: Wukong", från Game Science.

— Det här ser ut att bli en riktig actionrökare, baserad på myten om apkungen.

Många lär också spana in "Hades 2", där att dö innebär omstart från början och där döden blir en del av spelmekaniken.

Några svenska storsläpp

Från svenskt håll var det ett lugnt 2023, med undantag för slutet av året som bjöd på storsläpp från Massive i form av "Avatar" och nykomlingen Embarks debut "The finals".

— Vi har ju varit väldigt framstående i branschen och haft många stora spel som släppts och vunnit mycket priser. Vi har varit väldigt stolta över spelexporten vi haft, men den har inte varit lika framstående på ett tag faktiskt, säger hon.

Massive och Embark har också varsitt storspel på gång under 2024, i form av äventyret "Star wars: Outlaws" och skjutarspelet "Arc raiders".

"Helldivers 2" bjuder på action när stora rymdinsekter ska bekämpas. Pressbild.

Från något mindre utvecklare väntar Arrowheads största titel hittills, "Helldivers 2", en tredjepersonsskjutare där man tar sig an rymdmonster med uppemot tre andra medspelare. I mars är det tänkt att omgörningen av skräckklassikern "Alone in the dark", av Skövdebolaget Pieces Interactive ska släppas. För den som vill ha mer lugnt och ro väntar "Lightyear frontier", ett odlarspel i rymden, från ett annat Skövdebolag, Frame Break.

— Det finns många studior som vi inte riktigt vet vad de håller på med. Det är dags att de visar "sin hand" för att se om vi kan komma tillbaka in i matchen igen.

Elisabeth Bergqvist, speljournalist vid podden Speljuntan. Pressbild.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!