Bianca Ingrosso och Bhagwan
Bianca Ingrosso har sökt sig till kursgården Baravara, som är inspirerade av Osho (Bhagwan). Bilden visar sektledaren Bhagwan föras bort av en beväpnad FBI-agent. - Foto: Stella Pictures, AP/TT Bild.

Bianca Ingrosso har åkt till Baravara – pekas ut som sekt: "Hjärntvätt"

Kändisarna hyllar Baravara – kursgården som är inspirerad av "sexsekten" Bhagwan. Det är till Baravara som kändisar som Anders Öfvergård och Bianca Ingrosso åkt för att få vägledning i livet. – En sekt som ägnar sig åt hjärntvätt, menar kritikerna.


Efter att ha gripits och dömts för köttstölden på Ica Maxi så bestämde sig Anders "Arga snickaren" Öfvergård för att göra en helomvändning i livet. Svaret var meditation och självreflektion. Han sökte sig till kursgården Baravara. I en intervju med Aftonbladet berättade han att tiden där var "fantastisk".

Baravara grundades år 2000 av Lars Knutsson, och på sin hemsida skriver de att de håller kurser och terapi för att lära sig att hantera livskriser. Det kan handla om stress, utbrändhet och relationsproblem. 

För en kurs om 12 veckor utspridd över 18 månader så betalar kursdeltagaren cirka 150 000 kronor.

Anders Öfvergård tycker att tiden på Baravara var "fantastisk". Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

Bianca Ingrosso åker till Baravara

Anders Öfvergård är inte ensam om att söka sig till Baravara. På Instagram berättade influencern och entreprenören Bianca Ingrosso att hon mår väldigt dåligt.

"Varit vilsen, känt mig extremt nedstämd, tom ifrågasatt hela mig, hela mitt liv och haft vidrigt självförtroende", skriver hon på Instagram.

Bianca berättar om sin plan för att komma på fötter igen.

"Vi startar året med att åka till Baravara och utmana mitt psyke till max. Livrädd men så fkn redo", skriver hon.

Bianca Ingrosso berättar att hon ska besöka Baravara. Bildkälla: Instagram/biancaingrosso

Bilder på Osho (Bhagwan) i "nästan varje rum" på Baravara

Journalisten Björn af Kleen har besökt kursgården i ett undersökande syfte, och i sitt reportage i Dagens Nyheter skriver han hur bilder på sektledaren Osho (även känd som Bhagwan) hänger i "nästan alla gemensamma rum" på Baravara.

Meditationsformerna på Baravara är även de skapade av Osho, och flera av terapeuterna på Baravara är utbildade vid internationella Osho-center, skriver Dagens Nyheter.

Modern Psykologi granskade Baravara: "Många var helt desperata"

Enligt Modern Psykologis granskning av alternativ vård och bland annat Baravara så är det meditationscentrumet Osho RISK i Danmark som utbildat flera av de anställda på Baravara. 

I samma granskning berättar flera kvinnor som har gått på Baravara om sektliknande förhållanden.

En kvinna som gick på en kurs på Mullingstorp, under den tiden som föregångaren Bengt Stern drev verksamheten, berättar i Modern Psykologi om en övning på kursen.

Deltagarna skulle stå bakåtlutade, trycka in händerna mot sina skinkor och vråla rakt ut.

– Då kom kursledaren och nöp mig i underlivet och sa att jag hade utstående blygdläppar, och att det tydde på att jag blivit utsatt för incest. Det kändes som ett övergrepp, samtidigt som jag trodde att jag var en dålig människa för att jag tyckte att det var äckligt, det han gjorde, säger hon till Modern Psykologi.

En annan kvinna som deltog i kurser på Baravara berättar hur hon och de andra uppmanades att inte göra några radikala förändringar i sina liv eller ta några drastiska beslut. Något som visade sig lättare sagt än gjort.

– Däremot uppmanades vi att hålla kontakten inom gruppen. Men många var helt desperata när de kom hem, kände att ingen förstod dem och kunde inte tänka på något annat än hur de skulle kunna åka tillbaka, berättade hon för Modern Psykologi.

Lars Knutsson om "Dörröppnare"

I intervjun med Dagens Nyheter säger Lars Knutsson, som tidigare varit sjuk i cancer, att han tror att hans "kropp skapade tumörerna av en anledning".

– När jag slutligen började trivas med mig själv – det är mysigt här! – så lugnade cancern ned sig också. Det går inte att vetenskapligt bevisa. Men jag tror att min kropp skapar tumörerna av en anledning och därför hittar jag dem själv också innan röntgenapparaten hittar dem. Varför? Egentligen är det inte så konstigt. Om man hittar ett inre lugn, finns inget behov för det inre lugnet att skapa tumörer. Tumörerna hör snarare ihop med stress och rädsla. Gör man tolv "dörröppnare" om året i 15 år, då trillar plötsligt myntet ned, sa Knutsson till Dagens Nyheter.

Lars Knutsson blev känd som grundare av jeansmärket Gul & Blå. Han är pappa till designern Filippa Knutsson (Filippa K). Sedan år 2000 driver han kursgården Baravara. Här ser vi honom år 1999. Bildkälla: Gunnar Ask/TT Bild

Dörröppnare är namnet på en viss typ av kurser som hålls på Baravara. Dörröppnare finns i tre steg där den första och andra delen kostar 13 900 kronor, medan den tredje kursen kostar 14 900 kronor.

Lars Knutsson och hustrun Helena Knutsson heter i terapisammanhang Vedam och Gayan. Namnen tog de efter att de reste till Oshos högkvarter i Pune, Indien. Det var dit som Baghwan deporterades från USA 1985.

Anledningen till att han deporterades var att den sekt han ledde i USA – Bhagwanrörelsen – hade förgiftat hundratals människor med salmonella och även planerat ett mord på den amerikanska delstatsåklagaren Charles Turner.

I fjol skrev Världens Historia ett längre reportage om Bhagwanrörelsen, och där rapporterade de bland annat om hur sekten levde i det samhälle i nordvästra USA som de valde att kalla för Rajneeshpuram.

Två beväpnade FBI-agenter för bort Bhagwan Shree Rajneesh, eller Osho som han även kom att kallas. Bildkälla: AP/TT Bild

Sexuella övergrepp på barn i Bhagwanrörelsen

Sekten hade tusentals medlemmar, och sade sig förespråka "fri kärlek". Men i själva verket skedde det både övervakning av medlemmar och sexuella övergrepp på barn, skriver Världens Historia.

Fritt sex var något som premierades – därför har sekten även kallts för "sexsekten" – men graviditeter var inte önskvärt. Av den anledningen utfördes det både steriliseringar och aborter i lägret.

Medlemmarna i Bhagwan utöver "dynamisk meditation" 1982. Bildkälla: Stella Pictures.
Runt halsen bar sektmedlemmarna ett halsband med en bild på Bhagwan. Bildkälla: Stella Pictures.
De byggde upp ett eget litet samhälle i Oregon, USA. Bildkälla: Stella Pictures.
Sektmedlemmar under meditation 1982. Bildkälla: Stella Pictures.

I P3 Dokumentär om Bhagwanrörelsen berättar den tidigare medlemmen Jane hur Bhagwan under en samling berättar för henne – och alla tusentals andra i rummet – att hennes 16-årige son hade blivit förförd av en äldre kvinna. Något som hela församlingen skrattade gott åt. 

Många år senare fick hon även veta att hennes dotter Kylie som 12-åring även hon hade blivit utnyttjad. 

– Kylie blev tagen som älskarinna åt en man som är 20 år äldre än henne. Hon blir hans älskarinna när hon är 12 år gammal, berättar mamman.

När Kylie blev 17 år gammal så steriliserades även hon.

Bhagwan Shree Rajneesh håller en presskonferens i Oregon i juli 1985. Bildkälla: AP Photo/Jack Smith/TT Bild

Ma Anand Sheela dömdes till fängelse

En av sektens mest ökända medlemmar var deras taleskvinna Ma Anand Sheela

Hon erkände både hur hon låg bakom bioterrorattacken i form av spridningen av salmonella, men också att hon planerat att döda delstatsåklagaren Charles Turner. Hon dömdes till 20 år i federalt fängelse men frigavs efter lite mer än två år.

Ma Anand Sheela dömdes till fängelse för att ha legat bakom bioterrorattacken där över 700 människor förgiftades med salmonella. Salmonellan planterade sekten på flera olika restauranger runt om i staden. Anledningen till att de ville förgifta människor var att de ville hindra människor från att rösta i ett val. Bildkälla: AP Photo/Krithika Varagu/TT Bild

Ted Gärdestad var med i Bhagwan – en av deras mest kända medlemmar

Den svenska artisten Ted Gärdestad var kanske sektens mest kända medlem.

I P3 Dokumentär om Bhagwanrörelsen så berättar Teds tidigare flickvän Ann Zacharias om hur Ted Gärdestad blev uppslukad av sekten.

Ted Gärdestad var en av medlemmarna i sekten Bhagwan. Bildkälla: Stella Pictures.

Han började som de andra sektmedlemmarna att klä sig i solnedgångens färger – rött, rosa och orange. Runt halsen bär han en bild på Bhagwan. Ted fick även ett nytt namn: Swami Sangit Upasani.

– Det började med att han inte hette Ted längre. Han hette Upasani. Jag sa herregud du heter ju Ted, berättar Ann Zacharias i P3 Dokumentär.

Ted åkte till Bhagwans samhälle Rajneeshpuram i Oregon flera gånger, och berättar för Ann Zacharias om något som gör honom illa till mods. 

Ann Zacharias och Ted Gärdestad. Bildkälla: Stella Pictures.

På sektens ranch finns ett rum där medlemmarna fick vara instängda och "göra precis vad de ville". Där bevittnade han bland annat misshandel, berättar Zacharias i P3 Dokumentär. 

Just att Ted inte längre använde sitt riktiga namn oroade Ann. Hon vägrade att kalla honom för "Upasani".

– Den stunden han inte fick heta Ted längre var en farlig stund. Då hade man brutit ner honom och brutit sönder hans andra identitet, säger Ann i P3 Dokumentär. 

I samtal med Ann berättade han även att medlemmarna i gruppen började beväpna sig.

1985 faller korthuset samman, och efter att FBI har stormat Bhagwans ransch så lämnar sedan Ted Gärdestad sekten bakom sig, något som Land har skrivit om.

Bhagwan anländer i en Rolls Royce. Han älskade den amerikanska lyxbilen, och kallade sig för "de rikas guru". Bildkälla: Stella Pictures.

Kritiken mot Baravara: "En farlig manipulativ sekt"

Inspirerande kursgård som hyllas av kändisar eller farlig sekt? Det senare menar Magnus Ifver. 

Han är själv tidigare sektmedlem, och i ett äldre reportage i Sveriges Radios Dalanytt gick han till hård kritik mot Baravara.

– Dom använder samma metoder som en religiös sekt. De lockar att vara en kursgård med finn dig själv där de kombinerar västerländsk psykologi med österländsk meditation. I själva verket är det en farlig manipulativ sekt, sa Magnus Ifver och tillade att de är en av "de värre sekterna i Sverige".

Baravaras kursgård är benägen invid insjön Siljan i Dalarna. Bildkälla: Mickan Palmqvist/TT Bild

Kritiken handlar enligt Dalanytt om att Baravara skulle "manipulera människor som mår dåligt". En person som vistats på Baravara berättade för Dalanytt att hon kände sig hjärntvättad efter att ha deltagit i något som kallades för "tillit".

– Jag är fortfarande lite tudelad till mina fyra vistelser där – på gott och ont.  Efter att ha fått ut en del bra saker med detta ställe så insåg jag tydligare och tydligare att det handlar om hjärntvätt i olika former. Jag har under en period varit delaktig i något som kallas för "tillit" där tanken att rädda världen på olika sätt gör sig gällande och där det förutsätts att allt man gör är gratis, berättade en kvinna för Dalanytt.

Kursgårdar liknande Baravara, som arbetar i Oshos anda, finns även i Danmark och Norge.

Baravara: "Vi är inspirerade av Osho"

På sin hemsida har Baravara under en FAQ-flik svarat på frågan om vad Baravara har för anknytning till just Osho-rörelsen.

"Baravara är självständigt och tillhör inte någon rörelse. Vi är inspirerade av Oshos syn på terapi och meditation", skriver de på hemsidan.

Utöver Osho radar de även upp andra tänkare, psykologer, mystiker, föreläsare och författare som inspirerat rörelsen.

Bianca Ingrosso har sökt sig till kursgården Baravara. Bildkälla: Stella Pictures.

Men att Baravara skulle vara en sekt är något som helt har avfärdats av Lars Knutsson.

– Det finns ingenting i det här som är en sekt, i sådana fall skulle jag vara sektledare. Här kommer och går du precis som du vill, sa han till Sveriges Radios Dalanytt då.

Psykologen och sektexperten Helena Löfgren: "Lättare att bli påverkad om man är sårbar"

Helena Löfgren är legitimerad psykoterapeut och har en fil. kand i psykologi. Hon är specialiserad på just sekter och har i över 25 år varit engagerad i problematiken kring sekter.

Under sin långa karriär har hon bland annat kommenterat sekter och religiösa grupper för bland annat Aftonbladet, TV4 Nyhetsmorgon, P3 Dokumentär och SVT:s Uppdrag granskning. Hon har också varit medförfattare till två böcker om sekterism och manipulation.

Helena Löfgren. Bildkälla: Helena Löfgren

För Nyheter24 berättar hon att Osho av många är ansett som en sekt, men Helena säger att hon inte är tillräckligt insatt i Baravara för att göra en bedömning.

Helena Löfgren framhåller däremot att kursdeltagarnas sårbarhet spelar in. En person som kommer till Baravara och kanske precis har genomgått en skilsmässa eller "gått in i väggen" har lättare att fastna.

– Det beror också på hur sårbar man varit just när man gått deras kurser. Är man sårbar till exempel på grund av stress och utmattning, skilsmässa eller annat så är det lättare att bli påverkad, säger Helena Löfgren till Nyheter24.

Att en del av kursdeltagarna från Baravara har otroligt positiva upplevelser och andra inte är inte heller konstigt, menar Löfgren.

– Det är viktigt att också skilja på hur djupt in i en grupp man kommer. En del kan gå en introduktionskurs och gå vidare medan andra går fler kurser och kommer djupare in. Därför har ju olika personer olika erfarenheter, säger Helena Löfgren till Nyheter24.

På Baravara hänger det foton på Osho/Bhagwan "i nästan varje rum" och de använder sig av hans meditationsteknik. Vad tänker du kring det?

– Meditation kan vara både hjälpsamt och skadligt, beroende på hur det görs och av vem. Det kan vara vanskligt om man har psykossjukdom. Guidade meditationer av en ledare riskerar att man tar in vad personen säger då man är i ett djupt avslappnat tillstånd och då kanske inte det kritiska tänkandet är lika påkopplat som annars, säger Helena Löfgren.

Experten om Osho: "Iscensätter övernaturliga händelser"

Hon berättar att Oshos meditationsteknik görs i flera steg och börjar med att andas snabbt genom näsan, sedan "låta vad som helst hända" och hoppa runt. 

– Att andas snabbt genom näsan blir att hyperventilera vilket skapar starka känslor som man sedan ska agera ut. Detta följt av flera andra steg. Jag skulle inte rekommendera att meditera på det sättet själv, säger Helena Löfgren.

Hon poängterar att det är helheten som gör att något blir sekteristiskt. Om en predikan följer meditationstekniken ovan så är man enligt Helena Löfgren mer öppen och kan ha svårt att tänka kritiskt.

Helena Löfgren berättar att Osho och andra sektgrupper använder sig av något som kallas för mystisk manipulation eller planerad spontanitet. Hon förklarar vad som menas med begreppen:

– Det innebär att iscensätta övernaturliga händelser eller dra nytta av slumpmässiga sammanhang. Jag anser att Osho använder det när man till exempel gör hans kraftfulla övningar och efter det när man är öppen, omtumlad och sårbar tillskriver vad som sker andliga dimensioner som ska legitimera honom som guru. Detta utan att även informera om alternativa förklaringar som biopsykosociala processer. Om man exempelvis hyperventilerar så händer det saker i kroppen och psyket, säger Helena Löfgren.

Ordförande Pontus Rotter från Hjälpkällan om Baravara

Pontus Rotter är ordförande på den religiöst och politiskt obundna frivilligorganisationen Hjälpkällan som sedan 2006 hjälpt både avhoppare och anhöriga. Han berättar att det med hjälp av något som kallas för Steven Hassans BITE-modell går att bedöma om en organisation är högkontrollerande.

En högontrollerande grupp försöker kontrollera Beteende, Information, Tankar och Emotioner.

Under sitt arbete med avhoppare från sekter och religiösa grupper så har han aldrig kommit i kontakt med någon som har velat hoppa av Baravara.

Har du kommit i kontakt med människor som har dåliga erfarenheter av Baravara?

– Vi har ingen som har erfarenhet av eller hoppat av från just Baravara i Hjälpkällans nätverk. Men det finns många personer med negativa erfarenheter från vad som brukar kallas för nyandliga rörelser. Om man har dåliga erfarenheter är man varmt välkommen att kontakta Hjälpkällan för stöd, säger han till Nyheter24.

Pontus Rotter är ordförande för Hjälpkällan. Bildkälla: Pontus Rotter

Att bilder på Osho hänger runtom på Baravaras kursgård tycker Rotter inte är konstigt. Det hade varit värre om det var något de försökte dölja, säger han.

Pontus Rotter framhåller också att Baravara inte enbart är inspirerade av Osho utan även av andra psykologer, författare, mystiker och föreläsare så som Carl Rogers, Eckhart Tolle och Caroline Myss.

– Osho har kopplats till vissa högkontrollerande och kontroversiella metoder och läror medan de andra inte kan kopplas till det. Det går väl att se som logiskt och transparent att de har bilder på personer som de har inspirerats av. Det vore ju värre om de dolde eller förnekade vad de inspireras av, säger Rotter till Nyheter24.

Vad tänker du kring att kända personer som Anders Öfvergård och Bianca Ingrosso öppet berättar att de åker till Baravara?

– Det är rimligt att de berättar om upplevelser som de uppfattar som värdefulla för dom själva. Det är ju samma sak med kändisar som säger att de läser horoskop eller tror på kristaller. Att en känd person utifrån egen erfarenhet intygar att något är bra fråntar ju inte andra individers ansvar att göra sin egen bedömning. Det man som individ behöver vara kritisk till är om de metoder som erbjuds verkligen löser de problem som de sägs göra, säger han till Nyheter24.

Nyheter24 söker Baravara och Bianca Ingrossos manager Vanessa Lindblad.

Nyheter24:s podd Sanning & Konsekvens kommenterar kursgården Baravara i sitt senaste avsnitt. Lyssna här nedan!


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!