Den ryske poeten Lev Rubinstein är död. Arkivbild
Den ryske poeten Lev Rubinstein är död. Arkivbild - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ryske poeten Lev Rubinstein är död

Den ryske poeten Lev Rubinstein är död, uppger hans svenske förläggare Ola Wallin.


Den 76-årige regimkritikern och aktivisten vårdades på sjukhus efter att för några dagar sedan ha blivit påkörd på ett övergångsställe i Moskva. Lev Rubinstein drabbades av hjärnödem och skador på inre organ.

— Han försattes i konstgjord koma och där befann han sig till sin död natten till söndag, säger Rubinsteins förläggare Ola Wallin.

Han beskriver Lev Rubinstein som en orädd människa som drevs av en moralisk plikt att stanna kvar i Ryssland och beskriva det ryska dysfunktionella systemet.

— Han var oerhört känd, främst inom ryska litterära kretsar. Han skrev väldigt säregna dikter som skrevs på kartotek-kort. De är roliga samtidigt som de beskriver ett judiskt liv i Sovjetunionen, säger Ola Wallin.

Sedan Rysslands annektering av Krim 2014 är han en av få som har stannat kvar i Moskva, trots sina Putinkritiska betraktelser.

Lev Rubinstein besökte Stockholm i maj 2022.

— Han var då helt öppen med hur han kände när det gäller Rysslands invasion av Ukraina och vi hade hjärtat i halsgropen när han återvände till Moskva, säger Ola Wallin.

I nuläget betraktas påkörningen som en olycka.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!