Producenten Nima Yousefi och skådespelarna Dilvin Asaad, Safira Mossberg och Bianca Delbravo tar emot Guldbaggen för bästa film för filmen Paradiset brinner under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.
Producenten Nima Yousefi och skådespelarna Dilvin Asaad, Safira Mossberg och Bianca Delbravo tar emot Guldbaggen för bästa film för filmen Paradiset brinner under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Paradiset brinner" fick Guldbagge för bästa film

"Paradiset brinner" fick priset som årets bästa film och "Syndabocken satte rekord med sju Guldbaggar. Inger Nilsson fick priset Gullspiran för rollen som Pippi – 55 år efter premiären av Astrid Lindgren-klassikern.


Fakta: Pristagarna

Bästa film: "Paradiset brinner" (regi: Mika Gustafson).

Bästa regi: Axel Petersén, "Syndabocken".

Bästa kvinnliga huvudroll: Marall Nasiri, "Motståndaren".

Bästa manliga huvudroll: Joel Spira, "Syndabocken".

Bästa kvinnliga biroll: Anja Lundqvist, "Tillsammans 99".

Bästa manliga biroll: Christopher Wagelin, "Syndabocken".

Bästa manus: Lukas Moodysson, "Tillsammans 99".

Bästa klippning: Robert Krantz, "Syndabocken".

Bästa foto: Josua Enblom, "Syndabocken".

Bästa ljuddesign: Andreas Franck, "Syndabocken".

Bästa originalmusik: Baba Stiltz, "Syndabocken".

Bästa visuella effekter: Nora Berecoechea och Stefan Rycken, "Avgrunden".

Bästa kostymdesign: Karen Fabritius Gram och Pierre Vienings, "Hammarskjöld".

Bästa produktionsdesign: Catharina Nyqvist Ehrnrooth, "Paradiset brinner".

Bästa maskdesign: Tove Jansson, Eva von Bahr och Love Larson, "Konferensen".

Bästa kortfilm: "Leila" (regi: Fariba Haidari).

Bästa dokumentärfilm: "Miraklet i Gullspång" (regi: Maria Fredriksson).

Gullspira, för insatser inom barn- och ungdomsfilm: Inger Nilsson.

Guldbaggens publikpris: "Beck - Inferno".

Hederspriset: Marie Göranzon.

Guldbaggegalan dominerades av "Syndabocken", som med sina sju priser satte nytt rekord. Aldrig tidigare har en film fått så många Guldbaggar under prisets 60-åriga historia.

— Det här är jättekonstigt! Det är inte riggat även om det känns som det, utbrast Axel Petersén när han tog emot priset för bästa regi.

Filmen, en thriller om försoning mellan två gamla kompisar bland utlandssvenskar på Malta, belönades med priset för bästa manliga huvudroll (Joel Spira) och biroll (Christopher Wagelin). Dessutom blev det baggar för bästa originalmusik, klippning, foto och ljuddesign.

Men "Syndabocken" var faktiskt inte ens nominerad i kategorin bästa film. Där vann i stället Mika Gustafsons drama "Paradiset brinner", som även fått fina priser på filmfestivalerna i London och Venedig under hösten.

Axel Petersén tar emot guldbaggen för bästa regi, ett av sju priser "Syndabocken" fick under Guldbaggegalan.

Persbrandt inte på plats

"Syndabocken" var nominerad i nio kategorier och prisregnet över den filmen gjorde att det inte blev fler än ett pris till en annan förhandsfavorit, "Hammarskjöld", som hade sju nomineringar.

Mikael Persbrandt var nominerad till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i "Hammarskjöld", men var inte på plats på galan. Det var däremot Lena Olin, nominerad till sin första Guldbagge, för huvudrollen i den romantiska komedin "Andra akten". Men det priset gick till Anja Lundqvist för "Tillsammans 99".

"Motståndaren" hade också sju nomineringar, men migrationsdramat fick bara ett pris, till Marall Nasiri för bästa kvinnliga huvudroll.

Inger Nilsson tar emot priset Gullspira under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Pippi prisades

— Rollen som Pippi har levt med mig i nästan hela mitt liv, både på gott och ont, sade Inger Nilsson, när hon tog emot priset som belönar dem som jobbar med barn- och ungdomsfilm.

Det är första gången priset Gullspiran går till en skådespelare och publiken reste sig mangrant för att applådera skådespelaren.

— Jag får ofta frågan om vad det bästa var med att spela Pippi. Det var att jag då fick kontakt med teatern och filmen. Det har varit det viktigaste för mig, så tack Pippi, sade Inger Nilsson.

Årets hederspris gick till Marie Göranzon.

Marie Göranzon fick årets hederspris, 62 år efter filmdebuten i "Kort är sommaren" 1962.

— Jag vill inte tacka någon speciell, men jag vill tacka livet för att jag har fått vara med, sade hon till publikens jubel.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!