Taylor Swift och fästmannen Travis Kelces mamma Donna ser Kansas City Chiefs vinna mot Baltimore Ravens och kvalificera sig för Super Bowl. Arkivbild.
Taylor Swift och fästmannen Travis Kelces mamma Donna ser Kansas City Chiefs vinna mot Baltimore Ravens och kvalificera sig för Super Bowl. Arkivbild. - Foto: Julio Cortez/AP

Taylor Swifts flygande under lupp

Taylor Swifts flitiga resande i privatjet har hamnat i fokus på sociala medier. Sångerskan dejtar Kansas City Chiefs-stjärnan Travis Kelce, en av NFL:s mest hyllade spelare, och dyker allt som oftast upp på lagets matcher runt om i USA.


Enligt en färsk studie från ett amerikanskt miljöinstitut släpper privatjetplan ut minst tio gånger mer föroreningar per passagerare än plan i reguljärtrafik, och Swift är den senaste i raden av kändisar, politiker och affärsmän som hamnat under lupp för sina privatflygningar.

— Swifts användning av privatplan illustrerar den stora skillnaden mellan rika och låginkomsttagare när det gäller de utsläpp av växthusgaser varje person genererar, säger Julia Stein, professor vid University of California, men får mothugg av en annan professor:

— Det är slående att Swift väcker så mycket upprörda känslor när privatjetkunder till övervägande del är män över 50, säger Jeff Colgan, professor i statsvetenskap vid Brown University.

Frågan som många ställer sig nu – efter att Kansas besegrade Baltimore och därmed är klara för Super Bowl i Las Vegas den 11 februari – är om den 34-åriga popstjärnan, som befinner sig på världsturné, planerar att vara på plats.

Hon spelar i Tokyo kvällen före finalen, vilket skulle innebära en resa på 3 100 mil. En flygning med Swifts jetplan Dassault Falcon 900LX skulle enligt beräkningar generera 14 gånger så mycket utsläpp som ett genomsnittligt amerikanskt hushåll producerar på ett år.

En talesperson för Taylor Swift säger till The Washington Post att sångerskan klimatkompenserar genom att köpa utsläppsrätter, men vill inte gå närmare in på vilken sort och för hur mycket.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!