Anna Croneman. Arkivbild.
Anna Croneman. Arkivbild. - Foto: SVT

SFI:s nya vd: "Vill spänna bågen"

Anna Croneman blir ny vd för Svenska filminstitutet. Hon beräknas tillträda i mitten av april i år. Jag är redo för en rejäl utmaning, säger hon till TT.


Fakta: Anna Croneman

Ålder: 55

Bakgrund i urval: Utbildad vid Dramatiska Institutets producentlinje. Har bland annat producerat tv-drama som "Kronprinsessan", "Drottningoffret" och "Händelser vid vatten" och filmer som "Veranda för en tenor", "Triangle of Sadness" och "Gräns".

Aktuell: Som ny vd på Svenska filminstitutet.

Anna Croneman är utbildad producent och kommer närmast från Sveriges Television där hon sedan 2017 har varit som programchef för SVT Drama. Hon har producerat ett stort antal filmer och tv-serier samt haft förtroendeuppdrag i Filminstitutets styrelse och i branschorganisationen Film & tv-producenterna.

Försprång

Just den bakgrunden och kunskapen om filmbranschen tror hon kommer att sätta prägel på det nya vd-uppdraget.

— Med det kanske jag har ett försprång att se vad som krävs. Sedan är det naturligtvis en oerhört stor utmaning att det saknas finansiering till svensk film om man jämför med våra nordiska grannländer, säger hon.

Vilka utmaningar står svensk film inför?

— Samma utmaningar som den gör på ett övergripande plan, förändrade tittarbeteenden, stark konkurrens, pandemin och nya globala aktörer. Det är samma i framför allt det europeiska filmlandskapet, säger hon och fortsätter:

— De som har varit satta att vara filmens företrädare har inte förstått att försvara den i egen rätt, och det krävs en nationell kraftsamling i hela branschen. I den här internationella konkurrensen måste svensk film spänna bågen rejält och det vill jag vara med och se till att det händer.

Möta motstånd

Anna Croneman tar över efter Åsa Sjöberg, som varit tf vd sedan i oktober i fjol i väntan på en permanent chef. Detta sedan tidigare vd:n Anette Novak överraskande sparkades månaden dessförinnan, efter bara ett och ett halvt år på posten.

Eva Hamilton, ordförande i Film & tv-producenterna, och SVT:s tidigare vd, säger till TT att valet av Croneman är glädjande bland annat med tanke på hennes breda kontaktnät och bakgrund som filmproducent:

— Ingen kan säga att hon inte vet vad hon håller på med, hon åtnjuter en väldig respekt. Men hon kommer att driva väldigt tydliga linjer och inte bara glida med. Och hon kommer att möta motstånd, men det gör man i den här branschen där det ständigt saknas pengar, säger hon.

Svenska Bios vd Peter Fornstam är av en liknande åsikt:

— Jag tycker det är jättebra. Vi får en person som kan branschen och det är vad branschen har efterlyst. Hon borde inte ha så lång startsträcka, och det tror jag gynnar alla, säger han.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!