Musikern Georg Riedel, som bland annat skrev en stor del av musiken till Pippi, är död. Montage/Arkivbild.
Musikern Georg Riedel, som bland annat skrev en stor del av musiken till Pippi, är död. Montage/Arkivbild. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Musikern Georg Riedel är död

Han var en del av de flestas barndom och med "Idas sommarvisa" blev han hela Sveriges – främst alla barns – kompositör. Tonsättaren och jazzmusikern Georg Riedel är död, 90 år gammal.


Fakta: Georg Riedel

Född: 1934 i den tjeckiska staden Karlovy Vary (Karlsbad).

Bakgrund: Kom till Sverige som fyraåring tillsammans med sin syster och sin mamma som var judinna och barnläkare. Fadern, arkitekt och socialdemokrat, hade åkt tidigare till Sverige för att leta jobb.

Gick Adolf Fredriks sångklasser, därefter Musikhögskolan.

Barnvisor: Gjorde musiken till Olle Hellboms filmer om Emil och de flesta av låtarna till Pippi. De visor som han tycker bäst om själv är "Fattig bonddräng" och "När mamma var liten", båda ur Emilfilmerna. Har också gjort barnvisor till text av bland andra Barbro Lindgren, Lennart Hellsing och Ulf Stark.

Jazz: Har spelat bas med bland andra Jan Johansson, Arne Domnérus, Lars Gullin, Jan Allan och Rune Gustafsson.

Priser: En lång rad, bland annat två Grammis samt Evert Taube-stipendiet. År 2020 valdes han in i Swedish Music Hall of Fame och så sent som i fjol tilldelades han barnkulturpriset Alfons-Bokalen.

Förutom barnmusiken och jazzen komponerade Riedel även konstmusik, bland annat en opera efter August Strindbergs "Hemsöborna" och körmusik till texter av Tomas Tranströmer.

"Familjen meddelar att tonsättaren och jazzmusikern Georg Riedel under söndag kväll, efter en tids sjukdom, har somnat in omgiven av sin familj", skriver familjen till TT.

Riedel är framförallt känd för att ha komponerat musiken till filmerna efter Astrid Lindgrens böcker, där några av de mest älskade sångerna är "Idas sommarvisa", "Du käre lille snickerbo" och Riedels personliga favorit "Fattig bonddräng". Han skrev också signaturmelodin till "Alfons Åberg".

Fint samarbete

Johan Palmberg, barnbarnsbarn till Astrid Lindgren som även jobbar med musikfrågor på Astrid Lindgren AB, menar att Riedels musik var helt avgörande för Lindgren.

— Det går inte att överskatta hur viktig hans musik varit för att sprida hennes verk. Bara att "Idas sommarvisa" sjungs på alla skolavslutningar i Sverige tycker jag är ett tecken på det. De hade ett otroligt fint samarbete och han förstod precis vad Astrid behövde, säger han till TT.

Inger Nilsson, som spelade Pippi Långstrump i Olle Hellboms filmer, berättar att Georg Riedel var med i studion och spelade när sångerna skulle spelas in.

— Han sade själv att han försökte få in lite improvisation i alla låtar och jag tror att lekfullheten och improvisationen passar barn. Det är lite typiskt jazz också och det var nog därför det blev så bra, säger hon.

Astrid Lindgren och Georg Riedel 1996 . Arkivbild.

Jazzmusiker

Men Riedel förknippas med mycket mer än Astrid Lindgren. Ett annat verk som är starkt förknippat med Riedel är exempelvis Monica Zetterlunds hit "Sakta vi gå genom stan", där Riedel stod för arrangemanget och spelade bas.

I mitten av 1960 talet spelade Riedel bas på Jan Johanssons album "Jazz på svenska", som är Sveriges mest sålda jazzskiva och som även har beskrivits som ett av de främsta jazzverken som har släppts i Sverige.

Senast 2018 gav han ut en skiva med ny jazzmusik, inspelad tillsammans med fem unga musiker.

Martin Nyström, författare och musikkritiker på Dagens Nyheter, har i boken "Georg Riedel – jazzmusiker och kompositör" skrivit om olika aspekter av Georg Riedels gärning. Han kallar Riedels betydelse "ojämförlig":

— Han intresserade sig för musikens värld på så många olika sätt, inte minst barnets. Det stora intresset för melodik, som han var en mästare på, var inspirerat av barnets oförskräckta förhållande till att sjunga. Georg Riedel menade att för barnet finns inte normerna för hur en melodi får vara, säger han och fortsätter:

— Astrid Lindgren har sagt "vem har bestämt hur man ska gå på en väg”. Så komponerade Georg Riedel. En av hans stora förebilder var Mozart och man känner igen det i hans musik. Det finns ett flöde och en rörlighet där.

Georg Riedel under ett uppträdande när Almapriset, till Astrid Lindgrens minne, delades ut på Skansen i Stockholm 2007.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han är P2:s nya klassiska artist

De leder Grammisgalan

Ett av Sveriges vassaste humorpar leder årets Grammisgala. För Marie Agerhäll och Jesper Rönndahl är samarbetet hemtamt, men sammanhanget helt nytt.

Därför försvinner "Hotell Romantik" från rutan – SVT om programmets framtid

igår 21:47
Under söndagen sändes sista avsnittet av "Hotell Romantik", säsong två. Här är SVT:s besked om programmets framtid.

Filmfotograf dog – vapenansvarig får fängelse

igår 20:16
Hanna Gutierrez Reed, som var vapenansvarig under inspelningen av "Rust", döms till ett och ett halvt års fängelse, rapporterar amerikanska medier.

Allt om Alexandra Nilsson: Podd, pojkvän och tiden som Kissie

igår 15:17
Alexandra Nilsson är en svensk influencer och tidigare bloggare. Men hur mycket vet du egentligen om henne? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Alexandra Nilsson.

Jeremy Clarkson chockar med bild från Sverige: "Jag trodde aldrig..."

igår 15:13
Jeremy Clarkson och hustrun Lisa Hogan besökte Sverige och Danmark – och en bild från parets semester väckte starka reaktioner hos de engagerade följarna...