Ljudmila Ulitskaja är en av många framstående kulturpersonligheter som flytt från Ryssland sedan landet inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina. Arkivbild.
Ljudmila Ulitskaja är en av många framstående kulturpersonligheter som flytt från Ryssland sedan landet inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina. Arkivbild. - Foto: Knut Falch/NTB/TT

Nobelpristippad författare stämplas som "agent"

Den ryska exilförfattaren Ljudmila Ulitskaja stämplas som "utländsk agent". Som skäl anger Rysslands justitiedepartement att Ulitskaja har motsatt sig kriget i Ukraina och propagerat för hbtq-relationer.


Den 81-åriga Nobelpristippade författaren började protestera mot Kremls auktoritära tendenser under sovjettiden och är en hård kritiker av president Vladimir Putin. När Putin beordrade sin militära operation i Ukraina reste Ulitskaja till Tyskland och förutspådde att den "sanslösa" konflikten skulle bli "katastrofal" för Ryssland.

För en vecka sedan utfärdade en domstol i Moskva en arresteringsorder mot en annan rysk exilförfattare, Boris Akunin, som anklagas för att ha spridit "desinformation" om den ryska armén och som kommer att arresteras om han återvänder till Ryssland.

Ryssland tillämpar termen "utländsk agent" på människor som ses som förrädare och fiender till staten och kräver att alla som är märkta markerar sina publikationer med en varning.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Prestigefyllt EU-pris till tysk film

igår 20:46

Tummad äventyrsbok återlämnad – efter 105 år

igår 19:38
Ett exemplar av sir Walter Scotts klassiska bok "Ivanhoe" har återlämnats till ett bibliotek i Colorado. Den lånades ut 1919 men ingen förseningsavgift, som klättrat upp till motsvarande cirka 150 000 kronor, kommer att krävas in.

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

igår 16:01
Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

CAIA Cosmetics reklam med Mentos väcker ilska: "Smaklöst"

igår 15:47
CAIA Cosmetics släppte i dagarna en serie läppglans som är ett samarbete med godiset Mentos. Nu möts en av reklamfilmerna för produkterna av hård kritik. "Har CAIA tappat det helt?" och "Smaklöst" är några reaktioner.

Antonija Mandirs korta svar till TV4: "Ur arslet"

igår 15:41
Det var under veckan som Antonija Mandir berättade för sina följare att hon fått ett erbjudande från TV4 som hon valt att tacka nej till.

Efter 55 år – Beatlesfilm får nypremiär

igår 15:38
Filmen "Let it be" har länge legat orörd i arkiven. Men nu ska Beatlesdokumentären visas igen – nästan 55 år efter premiären, uppger Variety.