Jamie Dornan spelar huvudrollen i 'The tourist', vars andra säsong nyligen hade premiär på HBO Max. Arkivbild.
Jamie Dornan spelar huvudrollen i 'The tourist', vars andra säsong nyligen hade premiär på HBO Max. Arkivbild. - Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

"The tourist" fick Dornan att återvända hem

Manuset till “The tourist” var det galnaste Jamie Dornan någonsin läst. Därför tvekade han inte att tacka ja. Tv-serien om mannen som tappat minnet i Australien blev en sådan succé att det självfallet blev en säsong två – som den här gången utspelas i Dornans hemland Irland.


Fakta: Jamie Dornan

Ålder: 41 år.

Familj: Makan Amelia, tre döttrar.

Bor: I Stroud, 15 mil från London.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Marie Antoinette", "The fall", "Fifty shades of grey"-filmerna, "A private war", "Belfast".

Aktuell: I andra säsongen av "The tourist", som nu strömmas på HBO Max.

— Att få filma där kändes som en bonus. Jag är alltid lycklig när jag får komma hem igen, säger Dornan till TT.

I säsong ett råkar irländaren Elliott ut för en bilolycka i Australien – och tappar minnet. Följer gör en mix av svart humor och våld när han försöker ta reda på vem han är. Under jakten träffar Elliott polisen Helen och de faller för varandra.

I säsong två har Elliott fått ett brev som säger att om han kommer hem till Irland ska han få veta vem han är. Tillsammans med Helen reser Elliott till sitt hemland, för att omedelbart bli kidnappad. Och så är våldsamheterna i gång igen. Liksom den svarta humorn.

— Det här manuset liknar inget annat jag läst, det ändrade ton och genre från sida till sida. Den första säsongen skrevs inte för mig, medan tvåan självfallet skrevs för mig, och man då kunde använda sig av min humor och vem jag är.

Jamie Dornan som Elliott i "The tourist". Pressbild.

På ytan god

Elliott är på ytan en god människa, konstaterar han, men har gjort många hemska saker.

— Jag försökte spela honom som en person som ytterst är god, även om det blir svårare när han får veta vad som finns i hans förflutna. Det förflutna är motsatsen till hur han ser sig själv, men Helen ser det goda i honom.

Dornan tyckte att det var oerhört intressant att spela en person som tappat minnet.

— Det är motsatsen till allt jag gjort tidigare. Vanligtvis försöker man bygga upp sin rollfigurs bakgrund, det gick ju inte här. Här blev varje liten bit av information någonting nytt. Jag älskade det. Det var en unik upplevelse.

"Gör allt lättare"

Han bor med sin familj 15 mil från London, men älskar att få jobba på Irland, där han föddes. Han har tidigare berättat för TT om hur udda det kändes att på grund av pandemin tvingas filma dramat "Belfast" i studio i London.

— Jag känner väldigt många av dem som jobbar bakom kameran i Irland. Det gör allt lättare, vi har samma accent, samma humor.

Han håller med om att landskapet i säsong ett av "The tourist" kändes mer hotande än det gör i tvåan.

— Det finns något hotande i den australiska vildmarken. Irland är vackrare. Men det händer otäcka saker även där bakom all grönska.

TT
/
HBO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!