'Vermin' är Sébastien Vaniceks hyllning till spindlar. Pressbild.
'Vermin' är Sébastien Vaniceks hyllning till spindlar. Pressbild. - Foto: Noble Entertainment

Spindelskräck i nya "Vermin" – "älskar dem"

En skräckfilm om spindlar – men sedd ur spindlarnas synvinkel. Det är vad debuterande långfilmsregissören Sébastien Vanicek ville göra med sin film ”Vermin”. Och resultatet blev lyckat. Bra kritik, publiksuccé i Frankrike och priser på flera internationella skräckfilmsfestivaler.


Fakta: Sébastien Vanicek

Ålder: 31 år.

Bor: I Paris.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer: Kortfilmerna "Crocs" och "Mayday".

Aktuell: Med "Vermin" som får biopremiär 8/3.

— Det har gjorts så många dåliga skräckfilmer om spindlar. De förtjänar bättre, säger den entusiastiske Vanicek till TT.

Den enda spindelskräckis han tycker om är ”Arachnofobia” (fick titeln ”Imse vimse spindel” i Sverige), alla andra avfärdar han som skräp, detta efter att han tittat sig igenom de flesta.

— Jag ville göra en film ur spindlarnas synvinkel. Jag ville säga att spindlar är värda att hyllas. Jag älskar dem, precis som jag älskar alla insekter.

"Spännande" giftspindel

”Vermin” utspelas i ett nergånget höghus i en av Paris invandrartäta förorter. Huvudpersonen Kaleb har kommit över en spännande giftig spindel och förvarar den i en låda.

Spindeln rymmer, den börjar producera fler och allt större spindlar och plötsligt kämpar husets invånare för sina liv – inte bara mot de giftiga, stora spindlarna utan också mot tillkallade poliser som gärna skjuter först utan att fråga.

— Jag ville komma med kritik inte minst om förhållandena i förorterna, men jag ville göra detta gömt bakom underhållning, förklarar Sébastien Vanicek.

— Jag kommer själv från en sådan förort. Jag ville visa de positiva sidorna med att bo där, hur vi alla känner varandra, hur vi tycker om och hjälper varandra.

Väller ut

De spindlar vi ser i filmen (och de är många) är till hälften riktiga, till hälften tillkomna genom specialeffekter.

— I en scen där mängder med spindlar väller ut ur ventilerna i en dusch använde vi oss av 20 riktiga spindlar. Sen filmades de ur olika vinklar och vi kopierade ihop allt så det såg ut som om det var hundratals.

— Det var viktigt för mig att inga spindlar vare sig skulle bli skadade eller dödade. Både innan, under och efter inspelningen var det viktigt att vi alla visste hur de skulle tas om hand.

”Vermin” är den på hemmaplan mest sedda franska skräckfilmen på 20 år. Detta har givetvis gjort att lockrop kommit från USA – och jodå, nu ska Vanicek göra en film inom ”Evil dead”-franchisen.

— Men jag vill inte bara göra skräck. Efter nästa film kommer jag att göra något i en annan genre.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

Swifts album slog Spotify-rekord

1 timme sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

1 timme sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

2 timmar sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

3 timmar sedan
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.

Textilmuseet prisat på Elle-galan

idag 07:16
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.