Han är Marcus och Martinus största hot i Eurovision

Blir det en finsk dj som föds ur ett ägg, en kroatisk låt om en mjölkbonde eller ukrainsk rap som blir största hotet mot Marcus & Martinus i Malmö? Hur det än blir kommer Eurovision-vinnaren troligen att hamna i skuggan av kritiken mot Israels medverkan i tävlingen.


Fakta: De tävlar i Eurovision Song Contest

Albanien: Besa

Österrike: Kaleen

Belgien: Mustii

Kroatien: Baby Lasagna

Cypern: Silia Kapsis

Tjeckien: Aiko

Danmark: Saba

Estland: 5 miinust & Puuluup

Finland: Windows 95 Man

Frankrike: Slimane

Georgien: Nutsa Buzaladze

Tyskland: Isaak

Grekland: Marina Satti

Irland: Bambie Thug

Israel: Eden Golan

Italien: Angelina Mango

Lettland: Dons

Litauen: Silvester Belt

Luxemburg: Tali

Malta: Sarah Bonnici

Moldavien: Natalia Barbu

Nederländerna: Joost Klein

Norge: Gåte

Polen: Luna

San Marino: Megara

Serbien: Teya Dora

Slovenien: Raiven

Spanien: Nebulossa

Schweiz: Nemo

Ukraina: Alyona Alyona & Jerry Heil

Storbritannien: Olly Alexander

Många i de europeiska schlagerkretsarna är överens om att det aldrig kan bli "too much" när det handlar om Eurovision Song Contest. Finländska artisten Windows 95 Man föds ur ett ägg och springer sedan runt på scen iförd pyttesmå kalsonger och magtröja.

Redan nu står det klart att han måste byta ut t-shirten på grund av Windows-logotypen, som går emot public service-bolagens reklamförbud.

Chockartad förändring i Eurovision slår ner som en bomb

Gåte tävlar för Norge. Arkivbild.

Marcus och Martinus största hot i tävlingen

Rankad som etta just nu är Kroatiens Baby Lasagna, som i låten "Rim tim tagi dim" sjunger om hur han är en bondpojke som flyttar från hembyn.

Rappar om moder Theresa

Rim tim tagi dim" har jämförts med Käärijäs "Cha cha cha", som nästan slog Loreens "Tattoo" i Eurovision i fjol. Sångaren Baby Lasagnas vita puffärmar påminner om Käärijäs knallgröna och till och med den finska artisten har erkänt att numren har "samma vibb".

Ukraina skickar i år sin främsta kvinnliga rappare, Alyona Alyona, som tillsammans med sångerskan Jerry Heil framför "Teresa & Maria", en låt om moder Teresa och jungfru Maria.

Duon har redan fått påpekanden om att moder Teresas gärning har kritiserats de senaste åren. Alyona och Heil har svarat att man inte ska se låten som en hyllning till de två helgonen, utan som symbolik. Trots kritiken ligger "Teresa & Maria" tvåa på spelbolagens topplistor.

Saba tävlar för Danmark. Arkivbild.

EBU kritiseras

Det bidrag som väckt allra mest uppmärksamhet är Israels "Hurricane" av rysk-italienska artisten Eden Golan. Låten har bytt namn från "October rain" och text har fått bytas ut då den från början innehöll flera textrader som syftar på Hamas terrorangrepp på Israel den 7 oktober i fjol.

Arrangören EBU hotade att diskvalificera Israel, eftersom Eurovisions regler förbjuder politiskt innehåll i låttexterna och Israel å sin sida hotade att dra sig ur tävlingen. Efter ändringarna har EBU dock godkänt låten.

Flera röster, bland annat i de nordiska länderna, menar att Israel borde stoppas från Eurovision Song Contest på grund av krigföringen i Gaza. Kritikerna jämför med att EBU förbjöd Ryssland att tävla efter invasionen av Ukraina 2022.

Golan sjunger i den andra semifinalen som avgörs den 9 maj. Två dagar senare avgörs finalen.

Miljonsmällen: Så dyrt blir Eurovision för Malmö

Beskedet: Klartecken för Israel i Eurovision

Vill demonstrera i Malmö – för och emot Israel

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!