David Dencik spelar Lars Norén i SVT:s nya dramaserie. Pressbild.
David Dencik spelar Lars Norén i SVT:s nya dramaserie. Pressbild. - Foto: Niklas Maupoix

SVT gör serie om Noréns skandalpjäs

David Dencik spelar Lars Norén när SVT nu gör tv-serie om dramatikerns teaterpjäs "7:3" – utifrån Elisabeth Åsbrinks bok om uppsättningens brutala efterspel.


Fakta: Tv-serien "Smärtpunkten"

I rollerna som de kriminella Carl Thunberg, Tony Olsson och Ola Svensson ses Einar-Hugo Strömberg, Martin Nick Alexandersson och Linus Gustafsson. Noréns producent Isa Stenberg spelas av Maria Sid.

Regisserar gör Sanna Lenken ("Tunna blå linjen", "Thunder in my heart").

— Människor som inte ens var födda när det här hände kommer att få upp ögonen för ett av de mest brutala brotten i svensk kriminalhistoria. Det är extremt, två polismän avrättades av nazister, säger Elisabeth Åsbrink.

Hennes bok "Smärtpunkten" ligger till grund för tv-serien, som handlar om det omdebatterade teaterprojektet. "7:3" skrevs av Lars Norén i samarbete med tre tungt kriminella män. Dagen efter den sista föreställningen 1999 rånade en av dem, Tony Olsson, en bank och deltog även i morden på de två poliserna i Malexander.

— Den mediala logiken när först pjäsen och sedan brottsligheten skildrades har varit väldigt upptagen med svart eller vitt. Men själva skeendet, vad som hände och hur det hände är komplext. Och det jag har sett av tv-serien är att de respekterar och fångar det.

Ideologiska brottslingar

Elisabeth Åsbrink har fortfarande kontakt med brottsoffren, för vilka skeendena är högst aktuella än i dag. Hon vet att serien återigen kan röra upp känslor.

— Jag hoppas det, för det är viktiga saker som hela händelseförloppet tar upp.

Det belyser flera aktuella frågor, tycker Elisabeth Åsbrink – som vad vi gör åt hatet mot judar. Hon pekar också på att kriminalvården hade svårt att hantera brottslingar som var ideologiskt motiverade, och att det finns än fler sådana brottslingar i dag.

— Det är en brännande het fråga nu: Hur ska vi skydda demokratin mot dem som använder sig av den för att förstöra den?

Bok ges ut igen

I samband med premiären av serien ges även Åsbrinks bok från 2009 ut på nytt i pocket. Men hade tv-serien kunnat göras om Lars Norén fortfarande var i livet?

— Ja det tror jag, det behöver inte betyda att han skulle ha gillat den. Han var inte säker på att han skulle gilla min bok men han sade ”det här är ditt verk”.

"Smärtpunkten. Lars Norén, pjäsen 7:3 och morden i Malexander" har premiär på SVT Play den 19 april och SVT1 den 21 april.

"Jag tror en tv-serie når en massa människor som än så länge inte läst boken eller tidningsartiklarna", säger Elisabeth Åsbrink vars bok "Smärtpunkten" ligger till grund för tv-serien. Arkivbild.
TT
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!