Stevie Wonder har skrivit på ett upprop mot farorna med AI-teknikens intåg i musikbranschen. Arkivbild.
Stevie Wonder har skrivit på ett upprop mot farorna med AI-teknikens intåg i musikbranschen. Arkivbild. - Foto: Richard Shotwell/Invision/AP

Artister i upprop mot AI-teknik

Stevie Wonder, Billie Eilish, Nicki Minaj, Katy Perry och Smokey Robinson är några av de över 200 artister som skrivit under ett öppet brev där man uppmanar AI-företag att respektera artisters rättigheter.


I brevet, som sammanställts av den ideella organisationen Artist rights alliance, uppmanas teknikföretag, utvecklare, digitala musiktjänster och plattformar för artificiell intelligens att sluta använda AI "för att kränka och nedvärdera mänskliga artisters rättigheter".

Artisterna tillstår att AI-tekniken ger nya kreativa möjligheter, men de tar upp några av hoten mot "mänskligt konstnärskap". Det gäller bland annat användning av redan existerande material för att – utan tillstånd – träna AI-modeller i försök att ersätta artister och på så sätt "avsevärt försämra royaltyn som betalas ut till artister".

Förra månaden blev Tennessee den första delstaten i USA att anta lagstiftning utformad för att skydda låtskrivare, artister och andra inom musikbranschen mot det potentiella hotet från artificiell intelligens. Målet är att säkerställa att generativa AI-verktyg inte kan reproducera en artists röst utan medgivande.

”Konstnärer har immateriella rättigheter. De har gåvor. De har en unikhet som är deras och enbart deras", sade Tennessees guvernör Bill Lee efter att ha undertecknat lagförslaget.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!