Zendaya vid världspremiären för 'Challengers' i Los Angeles.
Zendaya vid världspremiären för 'Challengers' i Los Angeles. - Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Zendaya fick börja från noll – "kunde inte"

Jodå, Zendaya har hört talas om Björn Borg. Inför huvudrollen i ”Challengers” tillbringade megastjärnan dagar med att titta på berömda tennismatcher på Youtube för att se och lära.


Fakta: Zendaya

Fullständigt namn: Zendaya Maree Stoermer Coleman.

Ålder: 27 år.

Bor: I Los Angeles.

Familj: Pojkvännen Tom Holland.

Yrke: Skådespelare, artist.

Tidigare roller: "Euphoria", "Spiderman: Homecoming", "The greatest showman", "Spiderman: Far from home", "Malcolm & Marie", "Dune", "Spiderman: No way home", "Dune part 2".

Aktuell: I "Challengers" som har svensk biopremiär 26 april.

— Jag kunde inte det minsta om tennis tidigare. Det var skrämmande, och det var det som fick mig att vilja göra filmen, säger den 27-åringen till TT.

”Challengers”, som regisseras av ”Call me by your name”-regissören Luca Guadagnino, är ett triangeldrama med tennisvärlden som fond.

De två barndomsvännerna Patrick och Art är framgångsrika tennisspelare. De möter den kvinnliga spelaren Tashi och blir störtförälskade. Patrick vinner kampen om hennes gunst – men ett antal år senare är Tashi gift med Art och har ett barn med honom. Efter en benskada är hon nu sin makes tränare.

Trion möts igen

Vid en utmaningsturnering, en ”challenger”, möts de tre igen.

— Det var väldigt intressant att se hur begåvade alla spelare jag såg på video var, säger Zendaya.

— Det fick mig att bli förälskad i spelet. Att studera dessa spelares psykologi, det var så imponerande att se hur de kunde tackla det oerhörda tryck som de var under. Varje morgon under lång tid tryckte jag, så fort jag vaknade, på ”play” och tittade på tennismatcher.

Filmen kastar sig mellan nu- och dåtid, för att i tillbakablickarna skildra vad som har hänt de tre huvudpersonerna under åren. Det var en hjälp för Zendaya som ibland har svårt med koncentrationsförmågan när hon läser manus.

— Här hoppade det konstant fram och tillbaka, det ändrades hela tiden, för att alltid komma tillbaka till utmaningstävlingen, och det gjorde att jag tyckte att det var kul att läsa det. Det gav mer innehåll, det gav ett nytt perspektiv till karaktärerna, det gav mening till det som händer i nutid.

Osäkert med "Euphoria"

Just nu kan man också se Zendaya i ”Dune 2” på bio, och det lär komma en del tre om några år. Däremot är det fortfarande tydligen osäkert om det kommer en tredje säsong av ”Euphoria” (som har gett Zendaya två Emmy-statyetter för bästa huvudroll).

En ny säsong skulle spelats in nu i år, men har satts på paus. På TT:s fråga om det blir mer, kan Zendaya inte göra annat än att slå ut med armarna och säga:

— Jag hoppas det.

Zendaya när första säsongen av "Euphoria" hade premiär på HBO 2019. Arkivbild.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!