Barakat Ghebrehawariat lämnade scenen. Arkivbild.
Barakat Ghebrehawariat lämnade scenen. Arkivbild. - Foto: Magnus Lejhall/TT

N-ord användes vid debatt – deltagare avbröt

Det så kallade "n-ordet" användes vid flera tillfällen under en debatt på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm i helgen. Paneldeltagaren Barakat Ghebrehawariat valde att kliva av scenen – och anklagar nu stadsteatern för likgiltighet.


Händelsen inträffade i samband med en paneldebatt i lördags, där bland annat statsvetaren och författaren Barakat Ghebrehawariat deltog. Samtalet handlade om ämnet kulturdebatter och när publiken bjöds in att ställa frågor till paneldeltagarna användes n-ordet återkommande av – till en början – en man i publiken.

— Jag bad honom i all välmening att inte säga ordet. Men han insisterade på att göra det. Därefter fortsatte en annan person, säger Barakat Ghebrehawariat.

— Moderatorn visade inga tecken på att kliva in, så jag fick helt enkelt säga ifrån eftersom Kulturhuset inte gjorde det.

"Det blev hätskt"

Barakat Ghebrehawariat beskriver stämningen som hotfull i samband med frågestunden. Han valde därför att lämna scenen.

— Det blev hätskt, och en del i publiken agerade på ett sätt som jag uppfattade aggressivt. Att n-ordet användes vid upprepade tillfällen blev droppen som fick bägaren att rinna över.

Bad om ursäkt

Linda Beijer, kulturchef vid Kulturhuset stadsteatern, uppger att personal på plats bad om ursäkt till Barakat Ghebrehawariat efter debatten.

— Vi som arrangör borde självklart ha markerat, det som hänt är inte alls okej. Vi skulle ha bett dem använda andra ord, och om inte det hade fungerat hade vi fått avbryta arrangemanget, säger hon.

— Vi håller de här samtalen för att människor ska kunna komma till tals, att vi ska vara en scen för det öppna och fria ordet. Den andra sidan av vårt jobb är att människor som befinner sig i rummet ska känna en trygghet. Det är en balansgång.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!