Lenny Kravitz. Pressbild.
Lenny Kravitz. Pressbild. - Foto: Mark Seliger/TT

Lenny Kravitz om tiden i Motala: Mycket potatis

Lenny Kravitz släpper sitt tolfte rockalbum. Men intervjun med TT kretsar också kring kokospalmens mångsidighet, om att ha kul naken och om minnen från Östergötland.


Fakta: Lenny Kravitz

Född i New York 1964.

Mamman var känd skådespelare och hans pappa tv-producent. Dottern Zoë Kravitz är Hollywoodstjärna och fotomodell.

Albumdebuterade 1989 med "Let love rule". Har gjort hitlåtar som "It ain't over til it's over", "Mama said", "Are you gonna go my way" och "American woman".

Har även haft filmroller i bland annat "Precious" och "Hunger games".

Aktuell med sitt tolfte studioalbum "Blue electric light", som släpps på fredag.

Lenny Kravitz sitter i Paris, klädd i skinnjacka och stora solglasögon, och pratar om trädgårdsskötsel. Det är hans stora passion nu för tiden, alltså vid sidan av rockmusik.

— Yeah. Särskilt kokospalmer. Jag använder dem till allt. För näringen, för kokosvattnet, till oljan, som jag tillverkar.

Nya albumet "Blue electric light" växte fram i symbios med odlandet hemma i Bahamas under pandemins isolering.

Förutom några melankoliska spår om isolering och ensamhet är albumet en ganska glad historia där Kravitz fullt ut lever ut sin förkärlek för rockriff, fred-och-kärleksbudskap, Prince och James Brown.

— Jag kunde inte lämna ön på nästan tre år och tiden stod praktiskt taget still. Jag fick öva på att bara leva i nuet och bara skapa. Det var vackert. Det vilar en anda av glädje över den här skivan, konstaterar han.

"Inte vara sexig"

Han förklarar att det är samma anda som präglar den omtalade musikvideon till singeln "TK421", där en dansande Kravitz visar i stort sett allt förutom just partiet som syntes när skinnbrallorna sprack på Gröna Lund 2015.

— Det var inte min idé. Det var regissören som bad mig att göra som jag brukar göra när jag kliver ur sängen på morgonen. Jag försöker inte vara sexig eller så, bara att ha kul och få vara lite fånig och inte ta mig själv på så stort allvar, säger han.

Om några dagar fyller han 60.

— Jag tillbringar födelsedagen tillsammans med familj och vänner som kommer hit. För mig handlar det om att fira människorna i mitt liv snarare än mig själv.

Lenny Kravitz. Pressbild.

"Festade hela natten"

Sedan väntar Europaturné. Den här gången utan stopp i Sverige, vilket han beklagar, då han har många bra minnen från Sverige. Främst från sena nätter på Café Opera och Grand Hotel i början av karriären.

— Det var sommar, och att komma ut från en spelning mitt i natten när det fortfarande var ljust var helt otroligt. Sedan gick man vidare och festade hela natten, sov någon timme och sedan fortsatte man igen.

Under en period var han dessutom tillsammans med en tjej från Motala – och tillbringade en hel del tid i staden.

— Det var många år sedan. Jag mötte henne medan jag spelade in "Mama said" och vi dejtade i några år. Det var väldigt bra.

Vad minns han från Motala i dag?

— Massor av potatis, som växte på åkrarna. Och alla hade blommor utanför sina fönster.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!