Lizzie Oved Scheja, grundare och vd på Judisk kultur i Sverige. Arkivbild.
Lizzie Oved Scheja, grundare och vd på Judisk kultur i Sverige. Arkivbild. - Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

"Vår roll är att fortsätta samtalet"

Flera djupa klyftor har uppstått i den judiska gemenskapen efter Hamas angrepp den 7 oktober, och det efterföljande kriget i Gaza. Lizzie Scheja, grundare av Judisk kultur i Sverige, ville först ge upp. Men vår roll i Sverige är att fortsätta samtalet.


I höstas var Judisk kultur hedersgäst på Bokmässan i Göteborg och när mässan avslutades 1 oktober var Lizzie Scheja uppfylld av hur den "mångfacetterade judiska kulturen" firats. Bara dagar senare inträffade Hamas terrorattentat i Israel, och allt förändrades.

— Jag tappade språket. Jag kände "vad var det för mening med allt?" Jag tappade känslan för varför man ska gå vidare om en sådan massaker kunde hända. Min känsla var att jag skulle ställa in allt men som tur var gjorde jag inte det, säger Lizzie Scheja.

När hon reste runt till judiska intellektuella var alla uppgivna – av 7 oktober och den växande antisemitismen men också över det som hände i Gaza. Hon bestämde sig för att samla "moderata" intellektuella till ett samtal på Judisk kultur i Sverige. Samtliga inbjudna sade ja.

— Jag var överväldigad av den positiva responsen, säger hon.

Tanken är att det kan bli fler samtal till hösten.

TT: Kan ni tänka er att bjuda även palestinska intellektuella?

— Det är så många klyftor som vi måste utforska inom oss först. Men i framtiden inkluderar jag gärna palestinska intellektuella, som inte ser världen i svartvitt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!