Sienna Miller spelar en av de kvinnliga huvudrollerna i Kevin Costners västernepos. Arkivbild.
Sienna Miller spelar en av de kvinnliga huvudrollerna i Kevin Costners västernepos. Arkivbild. - Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Sienna Miller: Tänkte aldrig på kvinnorna

Det kvinnliga perspektivet – det var något av det viktigaste för Sienna Miller i Kevin Costners "Horizon"-projekt. Jag såg mängder med västernfilmer när jag växte upp, men jag tänkte aldrig på hur kvinnorna hade det, säger Miller till TT.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Sienna Miller

Ålder: 42 år.

Familj: Pojkvännen Oli Green, två barn.

Bor: I lägenhet i London, 1500-talshus i Buckinghamshire, England.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Layer cake", "Alfie", "Casanova", "Factory girl", "Stardust", "American sniper", "High-rise", "Bränd", "The lost city of Z", "Live by night", "Anatomy of a scandal", "Chivalry".

Aktuell i: "Horizon: an American saga, chapter 1" som får svensk biopremiär 28 juni.

”Horizon”, som skrivits och regisserats av Costner, ska totalt bli fyra filmer med en sammanlagd spellängd på tolv timmar. Handlingen i del ett utspelas före det amerikanska inbördeskriget. Denna del kommer den 28 juni och del två får premiär i augusti.

Costner har huvudrollen som ensamvargen Hayes Ellison, Miller spelar Francis som blir lämnad ensam med ett av sina barn sedan maken har dödats. De är bara två av rollfigurerna i en mångfacetterad berättelse.

— Kvinnan jag spelar är stark, rådig och uthållig, säger Sienna Miller som konstaterar att hon inte riktigt vet varför Kevin Costner gav henne rollen.

— Jag borde kanske fråga honom? När jag växte upp var han Gud. Jag hade aldrig träffat honom tidigare, förutom i mina drömmar – det där låter kanske hemskt i tryck?

"Vi är så känsliga"

Kvinnorna i ”Horizon” är många och de är starka. Sienna Miller tyckte att det var lätt att relatera till modersrollen i filmen – men framhåller att skillnaderna är stora jämfört med dagens villkor.

— I dag är vi så känsliga, trots att vi har det så lätt. Kvinnorna i den amerikanska ödemarken i mitten av 1800-talet hade det så otroligt svårt och smärtsamt. Jag tog det till mig, jag kramade min dotter hårt varje kväll.

Hon tyckte att det var svårt att göra research eftersom det inte finns mycket skrivet om pionjärkvinnorna.

— Jag hittade en kvinnlig poet vars dikter gav mig lite inblick. Å andra sidan så består ju mitt jobb av att ha fantasi, att aktivera mina inre tankar.

Kevin Costner som Hayes Ellison i "Horizon: An American saga, chapter 1". Pressbild.

"Väldigt tröttsamt"

Hon fick manusen till alla fyra filmerna i projektet samtidigt och hyllar Costner för hans insats.

— När han jobbat med det här har han varit som ett barn i en leksaksaffär. Det här projektet är som ett levande väsen för honom. Även om vi följt manuset har han alltid varit öppen för diskussion. Han är ekonomisk när han filmar, han gör inte fler tagningar än han vet att han behöver. Det är väldigt tröttsamt att arbeta med regissörer som bara kör med ”igen, igen, igen”.

Sienna Miller flyttade nyligen med sina barn tillbaka till hemstaden London.

— New York förändrades efter pandemin på ett negativt sätt. Dessutom ville jag komma bort från Trump, säger hon.

Sienna Miller tillsammans med dottern Marlowe Sturridge och pojkvännen Oli Green på filmfestivalen i Cannes där "Horizon" visades. Arkivbild.
TT
/