Omslaget till den första upplagan av boken 'Harry Potter och de vises sten'. Arkivbild.
Omslaget till den första upplagan av boken 'Harry Potter och de vises sten'. Arkivbild. - Foto: Matt Dunham/AP/TT

Harry Potter-illustration går under klubban

Spekulanter på en illustration till den första upplagan av klassiska Harry Potter-boken "Harry Potter och de vises sten" får en ny chans. På onsdag nästa vecka går illustrationen under klubban vid en auktion i New York.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Bilden målades av blott 23-årige Thomas Taylor 1997 när han samtidigt jobbade i en barnboksaffär i Cambridge, England. Förläggaren Barry Cunningham gav honom då uppdraget gällande J.K. Rowlings bok som skulle släppas senare på sommaren. Thomas Taylor blev därmed en av de första som fick möjlighet att läsa ett utkast av vad senare skulle bli en klassiker inom barn- och ungdomslitteratur.

Illustrationen målad med vattenfärger, föreställer Harry Potter i sina runda glasögon och med det karaktäristiska blixtformade ärret i pannan och förväntat pris ligger nu mellan 400 000 och 600 000 pund.

Det är dock inte första gången som illustrationen auktioneras ut, 2001 vid en auktion i London landade slutpriset på drygt 85 000 pund, motsvarande 1,1 miljoner svenska kronor. Framgångarna kring Harry Potter har dock vuxit sig allt större sedan dess och numera har mer än 500 miljoner böcker sålts.

TT
/