Annika Persson har skrivit en biografi över Elsa Beskow och hennes make Natanael Beskow.
Annika Persson har skrivit en biografi över Elsa Beskow och hennes make Natanael Beskow. - Foto: Henrik Montgomery/TT

"Paret Beskow är 1900-talets historia"

De var dåtidens power-par som tillsammans ville förändra världen. I en ny bok berättar Annika Persson om Elsa och Natanael Beskow. Men biografin skildrar inte bara kärleksparet – utan även ett Sverige på framväxt.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Elsa Beskow

Född Maaartman 1874, död 1953.

Gifte sig med Natanael Beskow 1897, paret fick sex barn.

Elsa Beskow debuterade 1897 med "Sagan om den lilla, lilla gumman" och därefter följde ett konstnärs- och författarskap med närmare 40 verk.

Det stora genombrottet kom 1901 med "Puttes äventyr i blåbärsskogen" och därefter följde klassiker som "Olles skidfärd", Tomtebobarnen", "Hattstugan" och serien om fem böcker som inleddes med "Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin" och avslutades med "Petters och Lottas jul".

— Berättelsen om Elsa och Natanael rymmer hela 1900-talets historia, säger journalisten och författaren Annika Persson.

Hon har har tidigare skrivit biografier om Lena Nyman och Märta Måås-Fjetterström. Nu har turen kommit till Elsa Beskow och Natanael Beskow.

I "Elsa och Natanael Beskow – En kärlekshistoria" skildras ett av förra seklets mesta power-par och deras äktenskap. Predikanten, författaren, konstnären och rektorn Natanael Beskow var en superstjärna i början av seklet och barnboksförfattaren, illustratören och konstnären Elsa Beskow är närmast en nationalklenod i dag.

Sticker ut

Parets äktenskap sticker ut i flera avseenden, menar Persson.

— Carl Larsson förbjöd ju Karin Larsson att måla, och Anders Zorn var väl inte ett föredöme när det gäller att ha en god och respektfull relation till sin hustru. Men de här två – de visar varandra en oerhörd respekt, kärlek och ömsinthet genom hela livet, säger hon.

Om Natanael Beskow visste Annika Person "nästan ingenting" innan hon påbörjade arbetet med boken. Det var när hon började läsa om Elsa Beskow som hennes nyfikenhet väcktes:

— Elsas liv var på ett sätt ganska enkelt: Hon har jättemånga barn och skriver jättemånga böcker. Det blir ganska lite dramatik i ett sådant liv. Men när man för ihop henne och Natanael så får man hela 1900-talets historia – arbetarrörelsen, kvinnorörelsen, barnrättsrörelsen, säger hon.

Arbetet med boken har varit lustfyllt för Persson, främst för att det har inneburit att "vistas" tillsammans med två människor som levde i en tid när demokratin växte sig starkare och mycket sakta blev bättre. Kopplar man samman paret Beskows gärningar så var de engagerade i 1900-talets alla stora frihetsrörelser, och allt i livet var för dem ett gemensamt projekt.

Barnperspektiv

Hur var det att skildra nationalklenoden Elsa Beskow? När Annika Persson växte upp på 70-talet sågs Beskows böcker ofta som konservativa, präktiga och borgerliga, men nu har hon upptäckt ett starkt barnperspektiv i böckerna.

— Plötsligt ser man vem hon faktiskt skriver för – barn som jobbar heltid i gruvorna. Då blir bilden av den här konservativa sagotanten en helt annan.

Elsa och Natanael Beskow med sonen Stig.
Elsa och Natanael Beskow med sonen Stig.
TT
/
/
/

stats