Publiken var förväntansfull på lördagskvällen innan Melodifestivalens första deltävling drog i gången på Avicii Arena, i Stockholm.
Publiken var förväntansfull på lördagskvällen innan Melodifestivalens första deltävling drog i gången på Avicii Arena, i Stockholm. - Foto: TT

"Appfiasko" i fokus under första deltävlingen

Röstningsappen kraschade i direktsändning under Melodifestivalens första tävling. Teknikstrulet beskrivs som ett haveri och gjorde att SVT tvingades skrota sitt nya röstningssystem. Kritiken lät inte vänta på sig.


Den sista finalisten i lördagskvällens deltävling skulle koras med poängutdelning baserad på åldersgrupper i appen. Men när teknikstrul inträffade och appen slutade att fungera tvingades SVT hoppa över den helt och i stället bara räkna telefonröster.

Kritik kom från många håll, både på sociala medier och i de etablerade mediernas chatt- och kommentarsfält. Tidningarnas egna skribenter var inte heller sena att formulera sig.

Sänder tankar till Oscar Zia

Matilda Källén på DN skriver om både förvirringen de senaste veckorna om vad som ska gälla med publik, ett svajigt första genrep och ett "appfiasko" som hamnade helt i fokus.

GP:s Johan Lindqvist skriver att även om problem med röstningsappen känns som en tradition, var det värre än någonsin under lördagskvällen. "Röran var bitvis total", skriver Lindqvist. Han riktar även en känga till ett hackande manus, slussar som öppnade och stängde och sänder en tanke till programledaren Oscar Zia, som "försökte programleda Melodifestivalen samtidigt som kollegorna på SVT i princip klantade bort hela kvällen".

Expressens Mattias Bergqvist kallar det pinsamt för SVT, inte minst för att man "gjort en stor apparat av just röstningen inför årets omgång". Han kräver nya tag från SVT.

SVT beklagar

Genom många av de texter som publicerats sedan deltävlingens slut ifrågasätts SVT:s hantering och bristen på en plan B.

Markus Larsson på Aftonbladet kallar haveriet en oförglömlig ”appastrof” och skriver att han bara satt och gapade när programmet var slut. Han beskriver det som hände som en "stor och kacklande ultrakalkon" och skriver vidare att det påminde om "stressad och dålig lokal-tv". Fast sedan ändrar han sig: "Det är en förolämpning mot lokal-tv. 'Roliga timmen'-skolan har en högre lägstanivå, på lågstadiet".

Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen, säger till TT att hon är ledsen för det inträffade strulet.

— Jag tror inte att det har påverkat resultatet eftersom vi har exponerat alla telefonnummer lika mycket, och vi har verkligen varit tydliga med att man ska ringa, säger hon.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om för vilken tidskrift Markus Larsson skriver.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!