John Lundvik tävlar i Melodifestivalens andra deltävling
John Lundvik tävlar i Melodifestivalens andra deltävling - Foto: Anders Wiklund/TT

John Lundvik är revanschsugen i Melodifestivalen: "Gick ju hyfsat sist"

Sist han var med i Melodifestivalen tog han hem hela tävlingen med "Too late for love". Nu är han tillbaka – på svenska.


Fakta: Veckans bidrag

1. Liamoo – "Bluffin"

099-908 01. 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.

099-208 01. 3,60 kronor per röst.

2. Niello & Lisa Ajax – "Tror du att jag bryr mig"

099-908 02. 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.

099-208 02. 3,60 kronor per röst.

3. Samira Manners – "I want to be loved"

099-908 03. 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.

099-208 03. 3,60 kronor per röst.

4. Alvaro Estrella – "Suave"

099-908 04. 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.

099-208 04. 3,60 kronor per röst.

5. Browsing Collection – "Face in the crowd"

099-908 05. 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.

099-208 05. 3,60 kronor per röst.

6. John Lundvik – "Änglavakt"

099-908 06. 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.

099-208 06. 3,60 kronor per röst.

7. Tone Sekelius – "My way"

099-908 07. 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.

099-208 07. 3,60 kronor per röst.

En tredjeplats och en förstaplats i svenska Melodifestivalen och en femteplats i Eurovision Song Contest. Det är ingen dålig meritförteckning John Lundvik har bakom sig. Själv säger han att han känner en viss press.

– Det gick ju hyfsat sist. Jag är alltid nervös innan. Men jag tror att det är nyttigt att bli det. Jag har fjärilar i hela kroppen, för nu känns det som att det är på riktigt. Det är ett plus i kanten att det är möjligt att möta publiken för första gången på länge, säger han.

TT: Vad tror du om dina chanser att gå vidare?

– Jag tror de är bra. Det är vad min mage säger. Det enda jag kan göra är att leverera så mycket jag kan. Och är det så att Sverige får samma känsla så kommer det att gå bra.

Foto: Anders Wiklund/TT

Liamoo är favorittippad i Melodifestivalen deltävling 2

Skövdegruppen Browsing Collection är debutanter i tävlingen. De fyra tjejerna spelar hårdrock och har tidigare spelat på festivaler som Sweden Rock och Peace & Love. Metal-genren brukar inte gå hem i Melodifestivalssammanhang och bandet ses av många som underdogs i delfinalen.

– Vi är ju tippade sist på alla bettingsidor. Det är ganska skönt för då kan det bara gå uppåt därifrån, så vi är ganska coola med det. Men vi är också tävlingsmänniskor så det är klart vi siktar högt, säger gitarristen Moa Lenngren.

– Efter förra deltävlingen kände vi att det var ett otippat resultat. Då fick vi ändå känslan "Vi kanske kan gå till en liten semi ändå". Det kan verkligen gå hur som helst, säger sångerskan Mimi Brander.

Foto: Anders Wiklund/TT

Favoriten den här veckan är enligt spelbolagen Liamoo, som deltar för för tredje gången. Han försöker tona ner förväntningarna.

– Jag tar det med en nypa salt och fokuserar hela vägen och gör det bästa jag kan på scenen istället för att ta ut något i förskott. Man kan fråga sig själv hur många gånger som helst hur det kommer gå och vad folk kommer tycka. I slutändan är det svenska folket som har makten.

Oscar Zia hade det tufft i Mello

Förra veckans premiär kantades av problem när SVT:s app havererade i direktsändning. Programledaren Oscar Zia fick en tuff uppgift men kan nu skämta om hur allt fokus hamnat på röstningsprocessen.

– Den stora förändringen är att nu ska man skicka in sin röst via brev. Så vi kommer inte att få reda på ett resultat förrän nästa vecka. Nej jag skojar, allt med appen är utom min kontroll. Men jag känner mig väldigt säker på att den kommer fungera. Den fungerar över hela världen, det finns resurser, tekniker och säkert hackers som ser till att allt kommer att lösa sig, säger han.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Projektledare Anette Brattström säger att SVT nu har försäkrat sig om att allt ska gå som planerat under resterande lördagar.

"Våga använd appen"

– Vi upptäckte ett fel i ett system som appen använde sig av. Det har vi åtgärdat och sedan har vi gjort omfattande tester i två olika omgångar. Vi har mer bemanning och support i alla instanser och har extra uppmärksamhet under lördagen så att allt verkligen ska fungera.

TT: Ska tittarna rösta via appen eller är det säkrast att rösta via telefon?

– Man ska absolut våga använda appen. Det är en annan upplevelse som tittare att rösta med hjärtat och att se hur rutan svarar på det man gör. Man kan få en annan helhetsupplevelse.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

2 timmar sedan

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

3 timmar sedan
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

3 timmar sedan
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.