Morrisseys 10 bästa: Nr 1

Nyheter24 listar Moz allra bästa låt på popikonens 50-årsdag.


Den 22 maj 1959 föddes Steven Patrick Morrissey på Park Hospital i Davyhulme, Lancashire, England.

Idag, exakt 50 år senare, firas popikonen av tusentals hängivna fans världen över och Nyheter24 vill givetvis inte vara sämre.

Därför har vi listat de tio bästa låtarna med Morrissey och The Smiths varje dag fram till födelsedagen.

I dag är det äntligen dags för ettan, ett självklart och odödligt mästerverk från The Smiths klassiska The Queen Is Dead-album.

Morrisseys 10 bästa låtar - Nr. 1: "There Is A Light That Never Goes Out" (The Smiths, från "The Queen Is Dead", 1986).

När jag för drygt fjorton år sedan gav min dåvarande flickvän en ros på alla hjärtans dag hade jag skrivit refrängen till den här låten på kortet.

And if a double decker bus

Crashes into us

To die by your side

Such a heavenly way to die

Det är väl okej för en nittonårig kille som just inlett sitt livs allra första seriösa förhållande. Men att fortfarande vara besatt av en popstjärna vid över trettio års ålder är kanske inte riktigt lika hälsosamt.

Men att det är The Smiths allra största klassiker, en odödlig tycka-synd-om-sig-själv-kärlekslåt som tål att spelas tusen och åter tusen gånger, det råder det inga som helst tvivel om.

Från det inledande "Take me out tonight, where there's music and there's people, and they're young and alive" till det avslutande upprepande mantrat av titelraden tre och en halv minuter senare är detta en av de mest perfekta poplåtar som någonsin spelats in.

Noel Gallagher från Oasis gör en cover:

Även tyska elektronikaartisten Schneider TM har gjort en cover:

Liksom Magic Numbers:

Och en spansk version av Mikel Erentxun, "Esta luz nunca se apagará":

Några "bubblare" som inte kom med på topp tio: This Charming Man, Half A Person, The Boy With The Thorn In His Side, Last Of The Famous International Playboys, Suedehead, Wide To Recieve, Interesting Drug, You're The One For Me Fatty, Cemetry Gates, William It Was Really Nothing, Meat Is Murder, Alma Matters.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

1 timme sedan

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

1 timme sedan
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

2 timmar sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

3 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.