Onsdag 4 Aug
Stockholm

Indielegenderna spelade för högt

Arrangören kan få böta 150 000 för konserten på Way Out West.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Legendariska irländska indierockbandet My Bloody Valentine spelade för högt på sin konsert på Way Out West-festivalen i somras.

Nu riskerar arrangören Luger kraftiga böter för att konserten tilläts fortsätta.

Volymgränsen för en vanlig konsert är 100 decibel i genomsnitt och 115 decibel i topparna.

Skalan är logaritmisk så att en ökning på bara 3 decibel innebär en fördubbling av ljudeffekten.

Spelade mer än dubbelt så högt

My Bloody Valentine - som gjort sig kända för att spela larmande hög gitarrpop - hade en genomsnittlig volym på 104 db. Alltså mer än dubbelt så högt som det tillåtna gränsvärdet.

– Det är inte acceptabelt att riskera besökarnas hörsel, säger Ida Jutfeld på Göteborgs mijöförvaltning till GP.

"Alternativet var att avbryta konserten"

Ola Broquist på arrangören Luger säger att de redan under konserten försökte förmå My Bloody Valentines ljudtekniker att dra ned volymen. Utan framgång.

– Bandets alternativ var att avbryta spelningen och kliva av scenen om de var tvungna att sänka. Då lät vi dem fortsätta. Att avbryta en konsert med 20 000 i publiken hade kunnat vållat större problem än eventuella hörselskador, säger Broqvist till GP.

Han understryker att Luger i 99 fall av 100 håller sig inom gränsvärdena och att My Bloody Valentines spelning handlade om ett olycksfall i arbetet.

Böter på 150 000

Miljöförvaltningen begär nu av Miljönämnden att vid sitt möte 28 oktober belägga Luger med ett vitesföreläggande på 150 000 kronor.

Om miljönämnden beslutar om ett vitesföreläggande så behöver Luger inte betala något i det här skedet, men om gränsvärdena passeras ännu en gång under de närmaste åren, då kan de ansvariga tvingas betala 150 000 kronor.

– Det är bara att skruva ned volymen så slipper man vitet, säger Ida Jutfelt.

Ryktas ha betalat i förväg

Men det ville inte My Bloody Valentine göra. I stället ryktas det om att bandet redan innan konserten hade betalat en summa till Luger för att täcka eventuella böter och få spela så högt de ville. Något Ola Broquist förnekar bestämt.

– Det är bara skitsnack och faller på sin egen orimlighet. Men vissa konstnärer avbryter hellre sin utställning än att de låter någon komma in och pilla på den. Jag antar att My Bloody Valentine är ett sådant band, säger Ola Broqvist till GP.

Ett kort klipp från My Bloody Valentines spelning på Way Out West:

Kaoscrescendot i avslutande "You Made Me Realise" från samma festival:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela