VOX kommer till Stockholm

- 17/11/2009, 08:03 -

En festival som vill knyta samman Europa genom musik.

Med sina rötter i centrala Frankrike så anländer nu detta heta arrangemang till Debaser, Stockholm. Det bjuds såklart på en lineup som heter duga med allt från svenska Shout Out Louds till Isländska Mm.

Öl ur plastmugg, sommar och regn är några utav de faktorer man först tänker på när ordet festival kommer på tal - men inte denna gång. Enligt festivalgeneralen Franois Missioner så är det en av fördelarna.

– Eftersom väderförhållandena inte tillåter oss att ha utomhusevent så fokuserar vinterfestivaler på musik i största allmänhet. En annan bra sak är när man föreslår det för banden så har konserterna oftast bättre villkor - mindre platser, som tillåter dig att komma närmare publiken, bättre ljud och ljus och såklart, ingen risk för regn!

VOX-konceptet är inte bara tonträffsäkerhet och publikkontakt. Med musiken vill Franois Missioner slå ett slag för Europa.

Europavox föddes i Auvergne - ett vackert område i centrum av Frankrike - 2006. Med det här så ville vi promota det europeiska projektet. Inte med politiska eller ekonomiska argument utan med något som är mycket mer mänskligt och levande: musik! Sen dess så har Europavox haft mer än 200 band från 30 olika länder och genom musik levandegjort det europeiska mottot "förenade i mångfalden".

Nu ska Europavox, med stöd från EU-kommissionen, att resa runt till olika länder. Och först ut är Stockholm med tio band från åtta olika nationaliteter under tre kvällar.

Vad är förväntningarna?

– Vår huvusakliga förväntan är att få människor att förstå, speciellt ungdomar, hur fantastiskt vårt gemensama projekt är. För oss så är musik ett sätt att tänka på Europa med och den verkliga meningen med konceptet, speciellt för unga människor. Vi vill visa att Europa är en sann verklighet men också visa att det är ett spännande projekt som unga människar har byggt upp tillsammans.

För Europavox så kan det till att börja med vara ett sätt att upptäcka nya fantastiska band från hela Europa. Francois Missioner menar också att man ska vara nyfiken, ha ett öppet sinne och tolerans. Att hitta nya tendenser och nya sätt att tänka genom musik är också några ledande faktorer. Men det är likaså mycket fokus på banden i sig.

– Vi måste hjälpa banden att resa likaså; vi organiserar i vår proffesionella möten över hela Europa för att hjälpa musikindustrin att mötas och sammarbeta olika länder emellan. Det huvudsakliga målet är att hjälpa folk att upptäcka musik runt om i Europa genom att hjälpa banden att resa, spela och träffa ny publik i en rad olika länder.

Om man vill ha lite mer än musik så kan man på fredag, 20:e november, även besöka en debatt som trycker på ämnet "Europa i morgon kommer att skapas av unga europeer i dag". Passionerade ungdomar och journalister från olka länder bjuds in för att prata om den europeiska musikkulturen.

Andra band som även gästar VOX är Apparat, James Yuill, Deloren och Ebony Bones som kommer bjuda på allt annat än en grå svensk höstkväll.

Skrivet av: