Lördag 31 Jul
Stockholm

KRÖNIKA: De tio sämsta jullåtarna

– Hej, jag vill göra en jullåt. – Nej, det ska du ge fan i.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Julen är här. Igen. Det glädjer en på många sätt. Det gör ingenting att pyntandet börjar tidigare för varje år. Det är bara härligt. Dessutom är julmusik sjyst att lyssna på. Kanske beror det på att julmusik förknippas med presenter, mat och en paus från jobbet. Det är härligt hur julmusiken bryter av trängseln och hetsen under julhandeln. Den lugnar. Man "står ut" där på sin egen lilla ö, mitt bland alla jobbiga och påträngande människor.

Men då händer det. Först förstår man inte riktigt vad, det är som om man fick en örfil. Mitt bland all julkänsla når ett ljud ens öron och man vaknar till. Där går man och myser och så plötsligt har någon Idol-stjärna lagt beslag på en annars helt okej jullåt, och gjort en egen version. Varför? Varför? Vem? Hur? Varför? Frågorna är många. Man måste få ett svar. Söker på Google. Och då slår det en. Det finns hundratals nya julskivor. De är överallt. Varför? Vad är det för fel på de gamla? De som fungerat i alla dessa år?

Regeringen uppmuntrar oss att konsumera, det höjer vår BNP. Jaså, det visste skivbolaget. Vet inte om det är artisten själv eller skivbolaget som kommer med idén, men julmusiken har blivit en jädrans bra mjölkkossa. Det räcker med att hitta en halvkänd tonåring med en halvskön röst. En inspelningsstudio senare har vi en julskiva. Cashen flödar. Gränsen mellan ny- och överproduktion är tyvärr en svår balansgång som ofta slutar med ett platt fall. Nu finns det till och med hemsidor som tillägnas sörjan.

Ni förstår säkert vart den här krönikan vill komma. Det krävs ofta mindre ansträngning att kritisera än hylla. Att välja den lätta vägen. Genvägen. Men är det verkligen så att vi har skapat denna lista? Vi ser inte det så. En stor del av äran lämnar vi åt artisterna själva. För de har förtjänat det. Det är de som ger alla andra jullåtar ett dåligt rykte.

Här är den - listan med de sämsta jullåtarna - någonsin. Njut eller vad fan man nu ska kalla det.

10. Macy Gray - Winter Wonderland

9. Bruce Springsteen - Santa Claus is Coming To Town

8. Wencke Myhre & Michael Schanze - Last Christmas

7. Hilary Duff - Santa Claus Lane Christmas

6. Paul McCartney - Wonderful Christmastime

5. Måns Zelmerlöw & Agnes Carlsson - All I Want For Christmas

4. Britney Spears - My Only Wish (This Year)

3. Basshunter - Jingle Bells

2. David Hasselhoff - Feliz navidad

1. Triad - Tänd ett ljus

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela