Torsdag 2 Dec
Stockholm

Svenskt musikpris på en miljon dollar

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Operasångerskan Birgit Nilsson var en av våra största musikexporter. På operascener världen över gjorde hon sitt ett namn som en av de störste. För tre år sedan avled Birgit Nilsson på juldagen.

I dag offentliggjordes på en presskonferans ett nytt stort musikpris, Birgit Nilsson Prize, som blir världens största musikpris där vinnaren får hela en miljon dollar. Stiftelsen bakom grundades av Birgit Nilsson själv 1980. Priset ska delas ut varannat eller vart tredje år.

– Vederbörande får inte vara i början av sin karriär utan måste varit etablerad ett tag. Sen ska denne kommunicera via konsten och inte underhållningen, sa stiftelsens ordförande Rutbert Reich.

Första vinnaren utsåg Birgit Nilsson själv, men i framtiden är det en jury som utser vinnaren.

– Namnet finns i ett förseglat brev, sa stiftelsens ordförande Rutbert Reich på presskonferensen på Grand Hotel i Stockholm.

Stiftelsen vill att Kungen ska dela ut priset och helst på Stockholms Operan i oktober, samma plats och tidpunkt som Birgit Nilsson började sin karriär.

Anledningen till att stiftelsen har råd att dela ut ett sådant stort pris beror på en fond med väl gjorda investeringar.

– Tillräckligt stort för att vi ska kunna fortsätta att dela ut det under många år framöver. Vi var smarta nog att dra oss ur finansmarknaden i tid, sa Rutbert Reich.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela