"Det var obehagligt när de stack kanylen i mig"

Månadens artist är Anton Kristiansson.


Anton Kristiansson är Göteborgskillen som blandar hiphop med indieinspiration och skriver ångestladdade texter om sin hatkärlek till Göteborg. Själv beskriver Anton sin musik som "en trummaskin, en elgitarr och ett gäng historier". Musikjournalisten Fredrik Strage spådde att Antons singel "Lilla London" skulle bli en ny nationalsång för självföraktande göteborgare. Nu är Anton aktuell med singeln "Du är knark".

– "Du är knark” var faktiskt den första sololåten jag skrev, dock har vi sedan dess arbetat om både musiken och refrängen ett antal gånger. Låtidén föddes ur mina egna erfarenheter av destruktiva förhållanden och perioder då mina tvivel på kärleken fått vad som i efterhand kan kännas som orimliga proportioner. Allt brukar ju ordna sig, säger Anton Kristiansson.

Hur kommer det sig att Organismen gjorde remixen av "Du är knark"?

– Jag och Pst/Q är ju gamla vänner och genom honom känner jag Organismen. Vad alla kanske inte vet är att vi jobbade ihop redan för flera år sedan med min gamla grupp Charlie. Eftersom jag inte tänker ha några gästande rappare på mitt album så var remixen en utmärkt möjlighet för mig att få plocka in mina gamla raphjältar i projektet.

Videon till "Du är knark" är lite – okej, väldigt – ångestladdad. Hur gick videoinspelningen till?

– Videoinspelningen var nog mest ångestladdad klockan 09.00 på morgonen, en av de kallaste dagarna i februari, när vi sköt introscenen utomhus. Jag stod klädd för vår och frös i två timmar. Jag mådde inte så bra när de stack kanylerna i mig heller. Annars hade vi extremt kul under hela inspelningen, säger Anton.

Just hatkärleken till Göteborg är ett ständigt återkommande tema, och vurmen för Broder Daniel finns alltid närvarande i musiken. I låten "Lilla London" går texten "Och jag vill inte verka obstinat. Men jag älskar och hatar den här fucking stan".

– Värst är väl att man är uppväxt här, känner varenda människa och har ett minne ifrån varenda gathörn.

Och vad är storheten i den staden?

– Att man är uppväxt här, känner varenda människa och hat ett minne ifrån varenda gathörn, säger Anton.

Anton fokuserar just nu på att färdigställa sitt debutalbum "Och jag", men han ska även försöka komma ut på vägarna och göra en del spelningar – och viktigast för Anton är vad publiken tycker och känner.

Vad får dig extra taggad – att få en bra recension eller en riktig sågning? 

– Givetvis är det alltid roligt att bli hyllad men man kan inte hänga upp sig på vad kritiker tycker. Jag gör ju musik för helt vanliga människor och inte musikvetare. Det som betyder mest för mig är snarare de lyssnare som kommer på spelningar eller hör av sig och berättar att man berört dem på något sätt, avslutar Anton Kristiansson.

VIDEO: Anton Kristiansson "Du är knark"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny musik: ordfattig, arg och självcentrerad

Sofia Geites pik till Steffo Törnquist – beteendet i Nyhetsmorgon: “Värdelös”

Sofia Geite och Steffo Törnquist sänder ofta TV4:s “Nyhetsmorgon” tillsammans. Men ibland går inte allt som planerat…

Skådespelaren Louis Gossett Jr är död

1 timme sedan
Den amerikanske skådespelaren Louis Gossett Jr är död.

Talkshow blir gisslandrama i Bergfeldts nya bok

idag 11:22
Författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt släpper sin andra bok i serien om programledaren Frida von Engen. Efter att den första delen "Födelsedagen" rönt stora framgångar kommer nu den fristående thriller-uppföljaren "Långfredagen".

Felix Herngrens monsterlön – så mycket tjänar folkkära stjärnan

idag 11:04
Felix Herngrens framgångar inom film och tv avlöser varandra. Men hur mycket tjänar egentligen den folkkäre skådespelaren och regissören? Nyheter24 har kikat närmare på saken.

Jill Johnson släpper ny countrysingel

idag 08:56
Countryartisten Jill Johnson släppte en ny singel på Långfredagen med titeln "It Only Took A Minute For My Country To Love Country" .