Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Josh Groban sågar Idol men hyllar Skavlan

1 av 2

All over press

2 av 2

All over press

Nöje | 09/12/2010 15:29

Nyheter24 träffade Josh Groban och talade om Sverige, svenska musikrecensenter, Fredrik Skavlan, den arktiska kylan och om varför han aldrig skulle ställa upp i Idol.

Din förra skiva, Noel, fick ganska ljumma recensioner av kritikerna de svenska recensenterna, även om den sålde väldigt bra. Har du hört talas om vad Keith Richards brukar göra med svenska recensenter som kritiserar hans verk?

– Nej, det har jag inte, vad hände?

Han smällde till en av våra mest kända kritiker och ville släcka ljuset och göra upp med honom, är det något du skulle kunna tänka dig att göra?

– Faktiskt inte. Jag bryr mig inte så mycket om vad recensenterna skriver. I vissa länder får man bättre recensioner än andra. Jag tror bara att det beror på vilken sida journalisten vaknat på. Men visst alla har rätt till sin åsikt, precis som jag har rätt att göra musik. Om en bra kritiker har ett intelligent sätt att förklara varför han inte tycker om min musik, så är det inga problem. Men om någon har en agenda eller fördomar mot mig och min musik, då skiter jag bara i det.

Du har gästat några av världens största program, vad tyckte du om vår egen Skavlan??

– Han var en av de absolut bästa intervjuare jag mött. Det finns så många program som är så skruvade, som påminner mer om en cirkus än ett program. Det jag verkligen gillade med att medverka i Skavlan var att det handlade om ett smart, intelligent samtal människor emellan. Varken mer eller mindre. Man sitter bara i en ring och pratar, det är ju underbart och faktiskt mycket modigare att göra än alla de knäppa och skruvade program som finns.

Vad har du mer gjort i Sverige?

– Åkte direkt från flygplatsen till hotellet, la mig och sov i några timmar. Sen bar det av till tevestudion. I dag har jag bara suttit och blivit intervjuad, men jag hann smita iväg till julmarknaden i Kungsträdgården och dricka lite glögg. Men det är så kallt, jag måste köpa en ny jacka.

Din mamma är norsk, hur norsk är du?

– Halvnorsk så klart, du har lite problem med matematiken eller? Nej, jag bara skämtar. Jag är inte så värst norsk tror jag, men jag älskar att vara här i Skandinavien och jag är stolt över att vara norsk.

I morgon är det Idol-final i Sverige, när du var ung, skulle du kunnat ha tänka dig att ställa upp?

– Alla som är med är jätteduktiga, det är därför de blivit uttagna. Men personligen skulle jag aldrig velat vara med. Den sortens kändisskap har jag aldrig varit ute efter. Jag har aldrig varit intresserad av att bli en popstjärna och ha skrikande fans efter mig. Tyvärr tror jag att det är det de flesta deltagarna är ute efter, kändisskap. Programmen är helt okej att titta på, men ointressanta. Man kan tycka någon har en bra röst, men man får ingen känsla för rösten.

Stör det dig att ha skrikande fans efter dig?

– Nej, verkligen inte. Snarare tvärtom. Det är fantastiskt. Men när jag var ung så var allt sånt där så främmande för mig, det var som på film. Jag trodde aldrig att det skulle hända mig.

Men kan du aldrig titta på dina förgyllda skivor på väggen och tänka att "Fan vad bra jag är"?

– Jag har inte skivorna på väggen, jag har dem faktiskt i garderoben. De kan inte skänka mig inspiration, så det finns ingen anledning att ha dem framme.

Vad inspirerar dig?

– Musikens mäktighet. Man kan vara totalt annorlunda, eller till och med ovänner, och ändå gilla samma musik. Jag kan åka till ett land där jag inte talar språket, som nu, i Sverige, och ändå älskar vill människor att jag sjunger för dem. Det är fantastiskt.