Fredag 25 Jun
Stockholm

"September är ett proffs ut i fingerspetsarna"

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

RECENSION. Musikskribenten Camilla Gervide recenserar September på Berns.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fakta

Camilla Gervide är Nyheter24:s musikkrönikör.

Hennes välbesökta musikblogg hittar du på: camillagervide.com

I en blandning mellan Club och Classy visar September att hon faktiskt är bättre än ”så mycket bättre”. Sverige har fått en ny dancehall-Queen, sanna mina ord.

Med läppar röda som blod och ett hår vitt som snö glider September in på Berns scen inför ett publikhav som fullkomligt kokar av spänning. Efter flera år av intensivt turnerande utanför Sveriges gränser är det nu dags att en gång för alla visa hemlandet vad hon går för. Hon inleder med ”Hands up” tätt följd av ”Party in my head” som även råkar vara första spåret på hennes nya album Love CPR och på bara några sekunder börjar hela Berns att gunga.

När sedan Petter dyker upp som gubben i lådan för att tillsammans med September framföra den gemensamma hiten "Baksmälla” så är det inte utan att jag i mitt stilla sinne undrar ifall golvet ska hålla för trycket av alla hoppande, dansade människor.

September är ett proffs ut i fingerspetsarna och det är tydligt att hon fått sin träning på de stora scenerna. Förkoreograferade shower har en tendens att kännas allt för inövade och sakna spontanitet men växlingen i strukturen den här kvällen på Berns är både smidig och väl avvägd och ger henne utrymme att både interagera med sina dansare men även med publiken.

Efter att ha blivit lite personlig och bland annat berättat att hennes gitarrist på scen även är hennes gitarrlärare från ungdomsåren bryter hon plötsligt av med balladen ”Because I love you” och på mindre än en sekund har September växlat från kraftpaket till sårbar och spröd.

Efter en timme av hårt pumpande beats och strobeljus blir det en andnings paus inför den stora finalen som inleds med ett av hennes paradnummer från succén Så mycket bättre. Di Levas ”Vem ska jag tro på” så får publiken att sjunga med så högt att kristallkronorna gungade.

När September sen plockar upp en mikrofon från scengolvet vid vilken en knalligt rosa sladd är fäst så är det ingen tvekan om vad som komma skall.

Det är mycket tack vare ”Mikrofonkåt” som September kan stå på ett utsålt Berns denna kväll och den hade varit ett ypperligt sätt att avsluta kvällen på så det är inte utan att det känns lite snopet när hon sedan blir in-klappad igen och väljer den sävliga ”Kärlekens tunga” som allra sista låt. Som att gå från 0 till 100. Och sen tillbaka till 70, men jag lämnar ändå Berns med känslan av att ”profeten September” till slut blivit erkänd i sitt eget hemland och det är minsann ingen dålig bedrift.

Bäst: Baksmälla ft. Petter och Cry for you.

Sämst: Kärlekens tunga och Music.

 

Betyg: 4/5

Kommentera
Kopiera länk
Dela