Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Adam Tensta: Jag sätter mig i en knepig sits

- 08/04/2011, 11:21 -
1 av 2

Sara Ringström.

2 av 2

Sara Ringström.

Nyheter24:s Quetzala Blanco möter Adam Tensta och pratar om Jimme Åkesson, att hantera sina rädslor, utmana sig själv och självklart om hans nya album Scared of the dark.

Varför döpte du ditt album till Scared of the dark?

– Jag ville ha något som var talande för skivan och det är väl en samling för mina rädslor. Det som jag inte är van vid och inte har tagit tag i tidigare. Inte sånt man inte alltid vetat att man är rädd för, utan sånt som kommit med tiden. Jag har fått perspektiv på saker och ting. Att gå från att aldrig ha varit utanför min förort – jag hade varit på Viking Line och i London –   ett par gånger – till att få se hela världen genom min musik,  det förändrar saker och ting, säger Adam Tensta när jag träffar honom på Ljunggrens i Stockholm.

Det tog tre och ett halvt år för Adam Tensta att slutföra Scared of the Dark. Det färdiga resultat blev precis som han ville ha det och skivan representerar exakt hur han känner just nu, berättar han. En ögonblicksbild, konstaterar han. Samtidigt har Tensta ännu en skiva som redan är klar, en uppföljare till Scared of the dark. Den skivan gjorde han färdig på två och en halv månad.

Rent mentalt, var det svårare att göra Scared of the dark?

– Ja, absolut, för att jag skriver om sånt som jag inte ens pratar om egentligen. Kanske som ett första steg i ledet att bli mer öppen med saker. Lights at bay med David Sandström handlar om relationen till min pappa. Egentligen har jag varit väldigt negativ och bashande mot honom, men jag har inte varit den enklaste sonen heller. Jag blev ombedd att skriva om det här av vänner – för att utmana mig själv på riktigt så är det en av de sakerna som som jag känt mig tvungen att göra. Så på så sätt har hela inpselningsprocenssen varit lång och utmanande.

För Lotta Bromé i P4 Extra berättade Adam Tensta nyligen om sin relation till sin pappa och hur det var att växa upp med en pappa som missbrukade heroin. Nu är Tensta oroad över hur relationen till sin familj kommer att se ut.

– Jag är inte rädd för vad folk kommer att tycka. Utan snarare vad nästa steg kommer att bli med min familj. Jag sätter mig själv i en lite knepig sits gentemot min familj i och med det här. Vad kritiker, recensenter och folk tycker är en annan sak, förklarar han.

På omslaget av musiktidnignen GAFFA poserar Adam Tensta klädd i Rättviks folkdräkt.

– Då kan jag dra det så långt som att jag känner likadant som Jimmie Åkesson – stolthet, sade Adam Tensta då.

Men för Adam Tensta handlar det till syvende och sist inte om politik utan om människor.

– Jag är inte intresserad av politik utan mer av hur folk lever, det är viktigt att förmedla att det är ett nytt Sverige. Om man inte vill anpassa sig till att det finns fler kulturer än en så är man i fel land. Sedan valde jag Rättviks folkdräkt dels för att min mamma är från Dalarna och att jag är en modern svensk, men även för att avdramatisera att folkdräkten blivit någon slags symbol för Sverige Demokraterna, säger Adam Tensta.

Vad har du fått för reaktioner på folkdräktsbilden?

– Jag fick ett mejl från en äldre dam som sjunger folkvisor och hon tyckte att det var utomordentligt gjort. Hon var förbannad för att Jimmie Åkesson gjort folkdräkten till en symbol för Sverigedemokraterna. Det är en viktig debatt att ta, att tydliggöra HUR Sverige ser ut som det gör IDAG. Jag vet också att det retar gallfeber på vissa.

Ken Ring skrev på Twitter att du inte bor kvar i Tensta. Varför är det så viktigt?

– Haha, Ken Ring vet inte så mycket om mig personligen. Men tydligen är skitvitkigt för honom att hävda sig. Det är skitvitkigt för honom och det är viktigt för många, och ja, jag vill flytta någon dag och ja, jag kommer fortfarande heta Adam Tensta ändå. Folk kommer alltid snacka oavsett om jag bor där eller inte. En av de frågor jag får mest är ”Bor du i Tensta”?  Det är inte för att det är skitviktigt för dem att veta, utan för att folk bara vill ha något att säga.

Tror du att många har fastnat i myten om förorten?

– Jag tror att exempelvis Kartellen speglar väldigt mycket av de omständigheter av det som händer i deras vardag. På samma sätt som Petter speglar det som finns i hans spektra. Det är nyttigt att flera sidor kommer fram och jag är glad att det har blivit en mer verklighetstrogen skildring av olika livssituationer inom svensk musik.

Har du stött på mycket avundsjuka för att du har lyckats?

- Vägar har skilts åt, ja. Exakt vad det beror på kan man bara spekulera i. 

VIDEO: Adam Tensta – Scared of the dark