Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ulvaeus: De är lata och snåla

Nöje | 17/02/2009 17:18

Abba-stjärnan och halvmiljardären kallar fildelarna för snyltare.

– Ska det vara så förbannat besvärligt att betala för sig?

Det frågar sig Björn Ulvaeus, en av världens rikaste låtskrivare och känd från såväl Abba som diverse projekt med sin trogne parhäst Benny Andersson.

Björn Ulvaeus har ett antal olika bolag, med en sammanlagd förmögenhet på 462,8 miljoner kronor (enligt Aftonbladet, juli 2008). Under 2007 taxerade Djursholmsbon för en inkomst på 5,97 miljoner kronor.

Ändå är Abba-stjärnan upprörd över fildelandet. Med anledning av den pågående rättegången mot Pirate Bay skriver Ulvaeus ett argt debattinlägg på Newsmill. Han menar att fildelarnas företrädare högtidligt brukar tala om "frihet" på internet.

– Det gäller "friheten" att vara lat och snål, alltså. De pratar slarvigt om massmediaindustrin som en anonym bjässe, målar upp en fiende som passar för ändamålet, skriver Ulvaeus.

Han menar att en bästsäljande skiva eller storfilm ofta börjar som en liten idé hos en liten enskild människa, och att denne enskilda männsika glöms bort i perspektivet när fildelarförespråkarna väljer att utmåla de stora bolagen som hotbilder.

– Det fungerar mycket bättre med jätten Glufsglufs, som roffar åt sig på den lilla fildelarens bekostnad. Det är den senare som ska framstå som liten och försvarslös, absolut inte upphovsmannen, skriver en upprörd Björn Ulvaeus.

Björn Ulvaeus kan partaja också:

Skrivet av: