Onsdag 20 Okt
Stockholm

Varför ska musiker vara unika?

Camilla Gervide
Camilla Gervide. Foto:

KRÖNIKA. Alla människor är influerade av någonting. Oavsett vem du är eller var du kommer ifrån så har du blivit, och kommer att bli påverkad av saker runt omkring dig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att vara unik, att inte vara som alla andra är något att sträva efter i min bok. Att våga vara den man är har blivit lite av en nutidsslogan i dessa dagar där Lady Gaga med abumet Born this way övertar både topplistor och metro-redaktioner och sprider sitt budskap över världen.

Men i samma andetag som hyllningarna översköljer Fröken Gaga så kommer även anklagelserna om plagiat. Allt från ”Ingenting av det hon gör är saker som inte redan gjorts en gång” till ”Vem tror hon att hon är? Madonna?”


Det fascinerar mig. Alla människor, och då menar jag ALLA människor är influerade av någonting. Oavsett vem du är eller var du kommer ifrån så har du blivit, och kommer att bli påverkad av saker runt omkring dig. Det kan vara musik, konst, mat, vänner, kläder, platser, lyktstoplar... om man nu är lagd åt det hållet. Men det är en omöjlighet att gå runt i livet utan att influeras.

Varför skulle musiker och framför allt kända musiker vara ett undantag? Är de helt intrycksbefriade?
Lady Gaga har öppet medgivit att hon fått mycket av sin inspiration från Madonna och att det var hennes musik som hon dansade runt till med en hårborste i handen när hon bara var en liten Gaga-knodd. Madonna var den hon ville vara i sina dagdrömmar och i sin fantasi blev hon sin stora förebild som stod på scen framför tiotusentals fans.


Madonna i sin tur blev inspirerad av Marilyn Monroe och rakt av kopierade henne i videon till Material Girl. Det var blond page, rosa klänning och diamanter överallt. Diamonds are a girls best friend.
ALLA gör det!!!

För att Lady Gaga ska ”godkännas” som artist utan plagiat, måste hon då nollställas tillbaka till ruta ett? Ett blankt papper? Ground Zero? Intryckslös och ÄKTA!!! Jag undrar om dessa rabiata copyright-beskyddare inser att utan alla inspirationer och influenser så hade Lady Gaga inte gjort den musik hon gör idag. Vi hade inte fått nån Poker Face eller möjligheten att skandera ”I was born this way” med alla våra olikheter, helt plötsligt, som en fjäder i hatten.

Lady Gaga HAR, utan tvekan, många likheter med Madonna, inte minst på det humanitära planet.
De är båda två människor med stora hjärtan och med mycket kärlek för sina medmänniskor. Madonna har använt sitt kändisskap för att hjälpa utsatta barn och människor med AIDS genom sin organisation Raising Malawi och Lady Gaga i sin tur tar strid för HBT-frågor och med att stödja uppbyggnaden av Japan efter jordbävningskatastrofen.


Där är dom väldigt lika men annars tycker jag att dom är alldeles fantastiskt jävla grymma på att göra det dom gör. Sin grej. På egen hand.
På sitt eget vis. Like they were born this way or something!

Kommentera
Kopiera länk
Dela