Camilla Gervide.
1 av 2
Camilla Gervide.
Toto stod på scen.
2 av 2
Toto stod på scen. - Foto: CAMILLA GERVIDE

Gervide: "Man tar det lilla lugna"

RECENSION. Camilla Gervide har sett Toto på Skansen.


Fakta

Camilla Gervide är Nyheter24:s musikkrönikör.

Hennes välbesökta musikblogg hittar du på: camillagervide.com

En stekhet dag i början av juli så var det dags för husvagns-Sverige att fälla ihop Baden-Baden-stolen, packa picknickkorgen full av godsaker och bege sig till Skansen för årets stora musikaliska händelse.

Väl på plats på Skansen blickar jag ut över publikhavet; amerikanska westcoast-rockarna Toto drar en helt underbar publik. Jag lyckas hitta allt från rockfarfars i skinnväst till medelålders kvinnor med taskigt blonderat hår och högklackat, överallt spontandansandes med varierande resultat och grupper av överförfriskade 45 åringar i kostym och slips skålar ölglasen i kapp till tonerna av "Rosanna". Trots detta ligger ändå en våt duk av lugn över konsertområdet - atmosfären känns städad.

Publiken är nämligen där för att lyssna på musiken. Vilket inte alltid är fallet på konserter. Alltså verkligen lyssna.
Till och med under ”Hold the line” som är konsertens extranummer så tar man det lilla lugna. Man diggar så där lagom, mellanmjölks-diggar kan man säga. Själv diggar jag så mycket som det nu gick med tanke på den irriterande låga ljudvolymen. Med decibelmätaren fast monterad längst fram på mixerbordet försäkrar sig arrangörerna att inte överskriva den tillåtna ljudstyrkan. Det kändes det som att de tog det säkra före det
osäkra, och höll en låg volym rakt igenom.

Men den låga volymen till trots så går det inte att komma ifrån det faktum att det var några av världens absolut bästa studiomusiker som står på scen med Stockholms stad som bakgrund.

Steve Porcaro är mannen bakom Michael Jacksons ballad ”Human Nature” från 1983 och kanske är det som en hyllning till Jackson som bandet väljer att lägga just den låten mellan sina mest välkända verk ”Africa” och ”Rosanna”.

För inbitna Toto-fans kommer det nog inte som någon överraskning att bandet väljer en Michael Jackson-cover men för de lite mindre initierade i sällskapet av hängivna fans så kan jag berätta att stora delar av bandet spelar på de flesta av Jacksons skivor. Kopplingen till den bortgångne King of pop är givetvis stark.

Jag kan driva med picknickfiltar och taskiga blonderingar, klaga på låg volym och saktfärdig personal i baren - men sanningen är den att i slutändan så tror jag att det är svårt att lämna en konsert med Toto och inte vara nöjd. Ge det ett par år så är det jag som sitter där i en Baden-Baden-stol med en 7.2’a i handen. Då är det jag som diggar
mellanmjölks-mycket. Då kommer jag givetvis vara riktigt nöjd med min nya blonderade frisyr!

Betyg: 3.5/5

Av: Camilla Gervide

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Songs of conquest" får släppdatum

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

1 timme sedan
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

1 timme sedan
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.

Allt om Miriam Bryant: Familj, låtar och om hon har pojkvän

1 timme sedan
Miriam Bryant har seglat upp som en av de största popartisterna i Sverige. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Bryant.

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

2 timmar sedan
Tecwyn Evans blir ny ledare för Malmö operas orkester och kör med start den 5 augusti.

Efter succén: "Sluta leta efter min stalker"

2 timmar sedan
Netflixsuccén "Baby reindeer" har skapat en jakt på de verkliga personerna bakom händelserna i dramaserien. Nu vill huvudpersonen sätta stopp för spekulationerna.