Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gervide: "Man tar det lilla lugna"

- 02/07/2011, 18:05 -
Camilla Gervide.
1 av 2

Camilla Gervide.

Toto stod på scen.
2 av 2

Toto stod på scen.

CAMILLA GERVIDE

RECENSION. Camilla Gervide har sett Toto på Skansen.

En stekhet dag i början av juli så var det dags för husvagns-Sverige att fälla ihop Baden-Baden-stolen, packa picknickkorgen full av godsaker och bege sig till Skansen för årets stora musikaliska händelse.

Väl på plats på Skansen blickar jag ut över publikhavet; amerikanska westcoast-rockarna Toto drar en helt underbar publik. Jag lyckas hitta allt från rockfarfars i skinnväst till medelålders kvinnor med taskigt blonderat hår och högklackat, överallt spontandansandes med varierande resultat och grupper av överförfriskade 45 åringar i kostym och slips skålar ölglasen i kapp till tonerna av "Rosanna". Trots detta ligger ändå en våt duk av lugn över konsertområdet - atmosfären känns städad.

Publiken är nämligen där för att lyssna på musiken. Vilket inte alltid är fallet på konserter. Alltså verkligen lyssna.
Till och med under ”Hold the line” som är konsertens extranummer så tar man det lilla lugna. Man diggar så där lagom, mellanmjölks-diggar kan man säga. Själv diggar jag så mycket som det nu gick med tanke på den irriterande låga ljudvolymen. Med decibelmätaren fast monterad längst fram på mixerbordet försäkrar sig arrangörerna att inte överskriva den tillåtna ljudstyrkan. Det kändes det som att de tog det säkra före det
osäkra, och höll en låg volym rakt igenom.

Men den låga volymen till trots så går det inte att komma ifrån det faktum att det var några av världens absolut bästa studiomusiker som står på scen med Stockholms stad som bakgrund.

Steve Porcaro är mannen bakom Michael Jacksons ballad ”Human Nature” från 1983 och kanske är det som en hyllning till Jackson som bandet väljer att lägga just den låten mellan sina mest välkända verk ”Africa” och ”Rosanna”.

För inbitna Toto-fans kommer det nog inte som någon överraskning att bandet väljer en Michael Jackson-cover men för de lite mindre initierade i sällskapet av hängivna fans så kan jag berätta att stora delar av bandet spelar på de flesta av Jacksons skivor. Kopplingen till den bortgångne King of pop är givetvis stark.

Jag kan driva med picknickfiltar och taskiga blonderingar, klaga på låg volym och saktfärdig personal i baren - men sanningen är den att i slutändan så tror jag att det är svårt att lämna en konsert med Toto och inte vara nöjd. Ge det ett par år så är det jag som sitter där i en Baden-Baden-stol med en 7.2’a i handen. Då är det jag som diggar
mellanmjölks-mycket. Då kommer jag givetvis vara riktigt nöjd med min nya blonderade frisyr!

Betyg: 3.5/5

Av: Camilla Gervide