- Foto: Felipe Dana/AP/Scanpix

Red Hot Chili Peppers – tighta som oskulder på ridläger

RECENSION. Nyheter24:s Quetzala Blanco recenserar Red Hot Chili Peppers som spelade på Ericsson Globe.


Red Hot Chili Peppers
Ericsson Globe
Betyg: 5

När jag var yngre var Red Hot Chili Peppers ungefär antitesen till allt jag älskade och brydde mig om. De hade keffa kläder. De blandade funk med ändlös gitarronani. De rappade i sina låtar. En i bandet hette Flea. De hade även vita fula jävla strumpor på sina könsorgan. I mina ögon och öron var de fjantiga posörer som pumpade ut olyssningsbar, kommersiell och pompöst arenastrunt. Jag slentrianhatade dom för de stod för allt jag avskydde.

Idag får jag skylla på att jag var ung och ängslig. Idag vet jag bättre. Nu tar jag sats och säger det rakt ut – Red Hot Chili Peppers är utan tvekan ett av världens bästa rockband. På scenen så manglar de ut – med pumpande testo – hit efter hit. De är tighta som oskulder på ridläger.

Och visst, trummisen är långt ifrån så cool som min husgud D.H Peligro från Dead Kennedys som körde med Red Hot Chili Peppers i mitten av 80-talet. Men när Anthony Kiedis, som är i högform, och hans partners in crime avverkar låtar som Otherside, Californication, Under the bridge och By the way drar de in publiken på ett partybender utan slut och med ett enda mål: att underhålla. De drar in dig i ett blytungt heroinrus som skulle få John Frusicante att tänka om, de kör ut dig i den snabbaste bilen längs soliga boulevarder i änglarnas stad, där sönderblekt hår blåser i vinden och ångesten och mörkret och sorgen vilar på axlarna.

Det blir inte hårdare än så.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.