Ola Salo leder Grammis 2012
1 av 3
Ola Salo leder Grammis 2012 - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Samtliga nominerade till Grammisgalan. Bland dem Magnus Renfors - som också sitter i juryn i sin kategori.
2 av 3
Samtliga nominerade till Grammisgalan. Bland dem Magnus Renfors - som också sitter i juryn i sin kategori. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Amanda Jenssen och Lars Winnerbäck vann årets kvinnliga respektive manliga artist ifjol.
3 av 3
Amanda Jenssen och Lars Winnerbäck vann årets kvinnliga respektive manliga artist ifjol. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Skandal i Grammisgalan - jurymedlem är nominerad

Bland de nominerade att vinna pris på årets Grammisgala återfinns en juryns medlemmar.


Brist på jämställdhet

Grammiskommittén har fått kritik för att inte fler kvinnor ingår i juryn för årets musikvideo. Inte en enda av de tio ledamöterna är kvinnor. Kommittén svarar med följande uttalande:

"Vi arbetade naturligtvis även i år med att få in kvinnor till musikvideojuryn – men uppenbarligen inte tillräckligt bra. Vi tar åt oss av kritiken. Nästa år ska vi vara tydligare med att juryn ska innehålla kvinnliga jurymedlemmar, för det är inte så att vi tror att de inte finns, de måste bara uppmärksammas. Vi arbetar med att få en så jämlik och kompetent jury som möjligt och kommer att lägga ännu mer tid och kraft på detta. Vi har redan nu fått in många namn på kompetenta kvinnor som vi ska fråga om de vill vara med i nästa års musikvideojury."

STOCKHOLM. Bland de nominerade till årets musikvideo till Grammisgalan 2012 återfinns Magnus Renfors för sin film till Peter Jöbacks album "Livet". Samtidigt sitter Renfors med i juryn som ska utse den bästa videon, något som bloggaren Jerry Boman uppmärksammade.

Från galans sida menar man dock att det inte är några konstigheter. Han kan och får inte rösta på sitt eget bidrag, något som också kontrolleras noggrant.

– Alla har röstat enskilt, beslutet har inte diskuterats fram i grupp, säger Marianne Djudic på Taste PR som sköter kommunikationen å Grammisgalans vägnar, till Nyheter24.

Hon fortsätter:

– Det har alltid varit så att risken finns att någon i juryn också blir nominerad. Det är viktigt att personerna i juryn är från branschen och har den erfarenheten.

Går inte att utse juryn efter de nominerade

Som det är nu bestäms juryn innan man vet vilka bidrag som ska skickas in och bli nominerade. Men att ändra så att juryn utformas först efter att bidragen nominerats är inte aktuellt.

– Det går inte ur en praktisk tidsaspekt, säger Djudic.

Hon påpekar återigen att det alltid fungerat på så sätt att jurymedlemmar kan vara bland de nominerade och att det alltid blir så även när det gäller andra branscher.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jill Johnson släpper ny countrysingel

1 timme sedan

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

1 timme sedan
Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvists ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan...Se bilderna här på Nyheter24.