Måndag 19 Apr
Stockholm

Skandal i Grammisgalan - jurymedlem är nominerad

Ola Salo leder Grammis 2012
1 av 3
Ola Salo leder Grammis 2012. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Samtliga nominerade till Grammisgalan. Bland dem Magnus Renfors - som också sitter i juryn i sin kategori.
2 av 3
Samtliga nominerade till Grammisgalan. Bland dem Magnus Renfors - som också sitter i juryn i sin kategori. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Amanda Jenssen och Lars Winnerbäck vann årets kvinnliga respektive manliga artist ifjol.
3 av 3
Amanda Jenssen och Lars Winnerbäck vann årets kvinnliga respektive manliga artist ifjol. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Bland de nominerade att vinna pris på årets Grammisgala återfinns en juryns medlemmar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Brist på jämställdhet

Grammiskommittén har fått kritik för att inte fler kvinnor ingår i juryn för årets musikvideo. Inte en enda av de tio ledamöterna är kvinnor. Kommittén svarar med följande uttalande:

"Vi arbetade naturligtvis även i år med att få in kvinnor till musikvideojuryn – men uppenbarligen inte tillräckligt bra. Vi tar åt oss av kritiken. Nästa år ska vi vara tydligare med att juryn ska innehålla kvinnliga jurymedlemmar, för det är inte så att vi tror att de inte finns, de måste bara uppmärksammas. Vi arbetar med att få en så jämlik och kompetent jury som möjligt och kommer att lägga ännu mer tid och kraft på detta. Vi har redan nu fått in många namn på kompetenta kvinnor som vi ska fråga om de vill vara med i nästa års musikvideojury."

STOCKHOLM. Bland de nominerade till årets musikvideo till Grammisgalan 2012 återfinns Magnus Renfors för sin film till Peter Jöbacks album "Livet". Samtidigt sitter Renfors med i juryn som ska utse den bästa videon, något som bloggaren Jerry Boman uppmärksammade.

Från galans sida menar man dock att det inte är några konstigheter. Han kan och får inte rösta på sitt eget bidrag, något som också kontrolleras noggrant.

– Alla har röstat enskilt, beslutet har inte diskuterats fram i grupp, säger Marianne Djudic på Taste PR som sköter kommunikationen å Grammisgalans vägnar, till Nyheter24.

Hon fortsätter:

– Det har alltid varit så att risken finns att någon i juryn också blir nominerad. Det är viktigt att personerna i juryn är från branschen och har den erfarenheten.

Går inte att utse juryn efter de nominerade

Som det är nu bestäms juryn innan man vet vilka bidrag som ska skickas in och bli nominerade. Men att ändra så att juryn utformas först efter att bidragen nominerats är inte aktuellt.

– Det går inte ur en praktisk tidsaspekt, säger Djudic.

Hon påpekar återigen att det alltid fungerat på så sätt att jurymedlemmar kan vara bland de nominerade och att det alltid blir så även när det gäller andra branscher.

Kommentera
Kopiera länk
Dela