1 av 2
- Foto: ALL OVER PRESS
2 av 2

Ed Sheeran: Jag gör bara musik när jag är nere

Nyheter24:s Quetzala Blanco möter albumaktuella Ed Sheeran.


Det här är Ed Sheeran

Rödtotten och flickidolen Ed Sheeran är 21 år gammal och född i Halifax, England. Sheerans debutalbum + släpptes hösten 2011 och singeln The A-Team blev en omedelbar succé. I videon till hans tredje singel, låten Lego House, ser vi Harry Potter-stjärnan Rupert Grint.
Ed Sheerans största influenser är Van Morrison, Beatles, Bob Dylan och Damien Rice. Bland Sheerans största fans hittar vi Sir Elton John och Englands tidigare landslagskapten Rio Ferdinand.

Sir Elton John är hans mentor och när Ed Sheeran har vägarna förbi Hollywood är han välkommen att krasha hemma hos Jamie Foxx. Han har sålt miljontals album världen över och för tre veckor sedan kammade Sheeran hem två vinster på Brit Awards – Sheeran blev årets genombrott och årets manliga soloartist.
Utanför hotellet där Ed Sheeran bor under sitt Sverigebesök väntar horder av fans – och Ed Sheeran har fortfarande inte ritkigt vant sig vid uppståndelsen han skapar.

– Det är riktigt konstigt. Det är intressant att se hur olika länders publik skiljer sig åt. I Tyskland så startar min fanbase på 40, i Japan är de flesta 18. I England är det från 18-40 och här i Sverige är det verkligen yngre, typ 13-14.

"Går inte tonåringarna här i skolan?"

Känner du dig blyg när du kommer hit och får så mycket uppmärksamhet?
– Ja, jag gissar att jag är en ganska blyg person. Inget kan lära en att hantera den här sortens press. Jag har lärt mig att hantera pressen inför albumsläpp och spelningar, men när du kommer till ditt hotell och det är typ hundra småkids utanför så tänker jag "oj coolt" och sen får jag panik och bara smiter in på mitt rum. Men det är så klart superroligt, men det enda jag undrar är – går inte barnen i skolan? Jag vill inte vara anledningen till att de skolkar och missar skolan.

Men är inte det smickrande?
– Jo, kanske. Jag är ju bara 21 så det var ju inte längesedan jag var i samma ålder som de, så jag kan relatera till det. Jag var helt galen i olika band och köpte allt de gjorde. Damien Rice var min största musikaliska besatthet.

Jag läste en intervju med dig i Mirror där det stod att Sir Elton John gav dig karriärstips. Berätta om det.
– Han äger managementbolaget som jag är signad till så han ringer då och då och ser vad som händer och ger mig lite råd. Han ringde upp mig dagen efter Brit Awards och sa grattis. Han är förmodligen min största supporter i musikindustrin.

Vad är det bästa råd han gett dig?
– Jag kan inte pinpointa ner det till ett enda råd. Det är lärorikt att ha konversationer med honom och höra hur det var för honom när han slog igenom. På jullunchen berättade han att han gjorde tre album på ett år. Det är inte så vanligt nu för tiden. Rihanna gör ett album varje år och folk tycker det är märkligt och undrar hur hon lyckas producera så snabbt. Och singer-songwriters som jag tar tre år på oss att göra ett album. Men Elton gjorde sina klassiska album, det ena efter det andra, det kom ett album var fjärde månad. Vilket är lite nuts, lite mental. Beatles gjorde samma sak. Det är coolt.

Känner du en press på dig att mangla ut albumsuccér nu?
– Nej, jag kände att den pressen försvann efter att plattan har sålt så bra. Jag har sålt en miljon skivor i England och det är skönt. Nu ska jag bara upprätthålla succén och ta det till nästa nivå.

Och vad är nästa nivå?
– Europa är en stor grej. Australien och så klart USA. Men musikaliskt sett blir det ingen större förändring. Det blir jag och en akustisk gitarr.

"Jag var nära ett nervsammanbrott"

Du ska snart ut på turné med Snow Patrol. Är det nervöst?
– Jag är nervös inför saker som jag inte gjort förut. På Brits Awards spelade jag inför åtta miljoner människor och att spela var inga problem, jag spelar för människor varje dag typ. Men när jag skulle hålla tacktal var jag nära ett nervsammanbrott, för jag är inte van vid att hålla tal. Jag sa helskumma saker som inte var vettiga någonstans.

Många av låtarna på ditt album handlar om din ex-flickvän. Vet du om hon har hört låtarna?
– Jag vet inte, men jag tvivlar på det.

Önskar du inte i hemlighet att hon hörde låtarna?
– Jag tror att mitt ansikte och mitt skivomslag är något som är svårt att slippa undan i England. Det är överallt, i tidningar och på reklamaffischer. Så hon är nog medveten om det, jag tror bara inte hon har hört låtarna.

Berätta om din senaste singel Drunk...Eller, när var du full senast?
På Brits Awards. Då var jag redlös.

Haha, hur länge var du bakis? En vecka?
– Jag var tvungen att åka till Holland dagen efter. Gick på Brit Awards, blev redlös, åkte till Holland och det gick väl inte så bra.

Men du lyckades passera tullen?
– Haha, ja.

"Jag gör bara musik när jag är nere"

Det här med att du hänger hos Jamie Foxx. Vad är grejen?
– Det var riktigt coolt, jag spelade mycket i Los Angeles och vi presenterades för varandra. Han bjöd in mig till hans hus för att spela in. Jag kontaktar honom när det känns rätt och jag har nått min peak. Att jag skulle kontakta honom nu känns inte rätt. Jag vill ha förändrats och förbättrats.

Hur mycket av dig själv ger du av i dina texter?
– Jag ger hundra procent av mig själv.

Känner du att du måste leva en annan typ av liv för att ha något spännande att skriva om?
– Nej, eller alla livsstilar har något drama i sig vid någon tidpunkt. Det är alltid något som händer. Och vanligtvis så är det ju så att ju bättre din karriär går, desto sämre går ditt privatliv. Och när din karriär går åt helvete så går ditt privatliv superbra.

Ja, det är lite som att John Lennon gjorde skitdåliga låtar när han var lycklig.
– Ja. Men jag skriver helt enkelt inte lyckliga låtar. Och när jag är lycklig är jag inte inlåst i studion och skriver låtar. När jag är lycklig sitter jag inte och skriver en sorglig låt. Jag gör bara musik när jag är nere.

Skriver du dagbok?
– Jag gjorde det förut, från 2009-2010. Jag skrev den i ett år bara. Jag läste faktiskt den häromdagen och jag insåg att jag har kommit långt sedan dess. Det var bra att se tillbaka och se att saker kan gå bra igen.

Se Modettes Angelica Blicks intervju med stjärnan här:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!