Sizzla, en populär men också kontroversiell artist.
1 av 2
Sizzla, en populär men också kontroversiell artist. - Foto: Scanpix/AP Photo/Brad Barket
Artisten Andrés Esteche är en av många som reagerat starkt på Sizzlas budskap om att mörda homosexuella.
2 av 2
Artisten Andrés Esteche är en av många som reagerat starkt på Sizzlas budskap om att mörda homosexuella. - Foto: Maja Suslin/SCANPIX

Efter protesterna: Homofobartistens konsert inställd

Reggae-artisten Sizzla sjunger om att bränna och mörda homosexuella, men skulle ändå uppträda på klubben Slakthuset i Stockholm på onsdagen. Men på eftermiddagen backade arrangören till slut och ställde in konserten.


Mer om kontraktet

Reggae Compassionate Act är ett avtal från 2007 som skrevs under av flera jamaicanska artister. I avtalet går artisterna med på att inte uttrycka fientlighet mot hbtq-personer. Sizzla var en av de artister som skrev under.

Trots det har han brutit mot avtalet flertalet gånger. Under 2009 och 2010 ställdes flera av hans spelningar in i Tyskland efter allmänna protester.

På Jamaica är det olagligt för män att vara homosexuella och kan ge upp till tio års fängelse.

STOCKHOLM. Den kontroversiella raggaartisten Sizzla, 35, skulle egentligen ha spelat på klubben Hornstulls Strand i Stockholm på onsdagen. Men spelningen avbokades efter att det framkommit att Sizzla brutit mot det frivilliga avtal där han lovat att inte framföra hbt-fientligt material. Men istället bokades han in på klubben Slakthuset - något som ledde till mycket starka reaktioner i sociala medier. Och på onsdagseftermiddagen kom alltså en sen vändning från arrangörerna som nu ställer in konserten.

"Då vi trodde att hans negativa historia var just historia, beslöt vi igår att låta honom spela förutsatt att det så var fallet. Det har vi dock fått motbevisat. Därför avbokar vi Sizzla konserten ikväll den 28/3 på Slakthuset trots att det kommer innebära ett ekonomiskt nederlag för oss." skriver arrangören i ett uttalande.

Redan under tisdagen haglade protesterna mot att Slakthuset bokat en artist med ett homofientligt och hatiskt låtmaterial. Efter detta höll klubbens ledning sedan ett krismöte där de trots kritiken beslutade att låta Sizzla uppträda.

I ett försök att hindra Sizzla från att uppträda startade en uppropskampanj, som går ut på att demonstranterna ska göra en blockad mot Slakthuset, på Facebook. Den öppet homosexuelle och politiskt engagerade artisten Andrés Esteche är en av de över 3 000 som gick med i eventet. Och han riktar hård kritik mot klubben.

- Katastrof, det är total nonchalans från Slakthusets sida. Arrangörerna bryr sig inte alls. Att de säger att de bryr sig spelar ingen roll i det här läget, det uttalandet har inget värde. Att en artist som uppmuntrar till våld och till och med mord tillåts uppträda är jättekonstigt, säger han till Nyheter24.

Kommer du någonsin att samarbeta med Slakthuset?

- Nej, inte om de inte gör något åt spelningen ikväll. Tyvärr kan jag inte komma till demonstrationen, men jag är med demonstranterna i hjärtat.

Efter Slaktshusets sena beslut att stoppa konserten lär dock Esteche och många andra av de som protesterat mot konserten vara betydligt gladare. 

Sizzla är sedan länge känd för att i sina låtar uppmana till våld mot hbtq-personer. Bland annat sjunger han om att bränna och skjuta homosexuella.

Redan 2009 protesterade man, av samma anledning, mot Sizzlas spelning på krogen Göta Källare i Stockholm.

Nyheter24 har under dagen sökt Slakthusets delägare för en kommentar om beslutet förändrats på grund av den planerade demonstrationen, men utan framgång.

hat
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!