Torsdag 26 Maj
Stockholm

"Rap ska inte vara någon jävla debatt"

Malcolm B
1 av 6
Malcolm B. Foto: Nyheter24
Från videon till "Den Där Shonnen".
2 av 6
Från videon till "Den Där Shonnen". Foto: Faksimil Youtube
Och på scenen i videon till "BRD (Bergsprängare)".
3 av 6
Och på scenen i videon till "BRD (Bergsprängare)". Foto: Faksimil Youtube
Dyker upp på "Tid & Rum" gör även Kim Cesarion.
4 av 6
Dyker upp på "Tid & Rum" gör även Kim Cesarion. Foto:
Tillsammans med kompisar.
5 av 6
Tillsammans med kompisar. Foto: Instagram
Bilden med Sebastian Stakset och Åkesson-tröjan.
6 av 6
Bilden med Sebastian Stakset och Åkesson-tröjan. Foto: Instagram/http://web.stagram.com/n/sebbestakset/

Nyheter24:s Gustav Holmström träffade Malcolm B för att prata om att inte vara politisk, Sunne och om nya släppet "Tid & Rum".

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Malcolm B

Namn: Malcolm Brandin

Ålder: 23

Familj: Två småsystrar, en lillebror, mamma

Läser: Just nu "Rich Dad Poor Dad" av Robert Kiyosaki

Malcolm om att dra på turné

– Jag kommer att dra ut på turné i slutet av januari medan jag jobbar på mina andra projekt. Det här var "Tid & Rum" nu fortsätter min musikaliska resa. Jag kommer att fortsätta jobba . Jag vill ha en EP ute nästa år, jag vill ha ett album ute nästa år. För att jag älskar att få ut musik så att folk kan höra den, det är det jag lever för. Men jag kommer definitivt åka ut och möta fansen, det ger en inspiration också.

Du gillar att vara ute?

– Ja, jag gillar att vara ute, jag gillar att se Sverige. Jag menar, Sverige är stort alltså. Jag har sett ställen som inte många i mitt kvarter eller i Stockholm ens har sett. Jag har varit ute i ställen som Sunne till exempel, jag visste inte ens att det fanns ett ställe som hette Sunne. Jag har varit i Norrland, jag har varit i Malmö, jag har varit i Göteborg, i Trollhättan, jag har varit lite överallt. Det är sjukt att se alla som har sett en. I och med det här programmet, och vissa till och med innan det när jag gjorde Kärleksattack på svensk hiphop, folk som har följt min karriär kommer lite från överallt och det är coolt att komma ut och möta dem. Se hur de lever.

Är det skillnad på bemötandet?

– Nä, alltså. De som är sköna är sköna, det spelar ingen roll vart de kommer ifrån. Det är lite kul att se att folk ute på landsbygden vet vem Malcolm B är, från Bredäng. Det är soft att veta att det finns de som lyssnar och väntar.

Malcolm om framtida projekt

 – Under jobbet med skivan och innan det så har jag lärt känna så många människor, så många drivna personer som gör musik. Jag bygger broar och jag bygger broar hela tiden. Förutom EP och skiva nästa år så har jag en grupp, One In A Million, tillsammans med Adam Kanyama, Samboii och Gedi Gedz. Vi har ett projekt och vill släppa en EP i början av nästa år om vi hinner, första kvartalet nästa år i alla fall. Sen tänker jag skriva låtar till andra artister, jag vill lyfta andra artister och hjälpa dem. Jag menar, göra så mycket jag kan inom den här branschen.

STOCKHOLM. När Nyheter24 möter Malcolm "Malcolm B" Brandin är det på hans skivbolag i centrala Stockholm och dagen innan debutalbumet "Tid & Rum" släpps. Något som han tar med ro.

– Ja, jag är lugn, så lugn man kan vara. Det är blandade känslor, man är lite hoppfull, man väntar på reaktionerna.

Reaktionerna har redan börjat droppa in. Sedan tidigare har singlarna "Den där shonnen" och "BRD (Bergsprängare)" tagits emot väl och "Vad du vill", som är gjord tillsammans med Kim Cesarion, börjar få allt mer uppmärksamhet.

– Det är najs, det är det. ”Vad du vill” växer på radio och folk gillar låten.

"Vad du vill" känns som att det kan bli en klubbsuccé.

– Jag ville göra någonting för de som gillar att göra den grejen, festa och så. Jag tror den kommer att växa. Men albumet i helhet, jag är nöjd och glad och klappar mig själv lite på axeln. Jag liksom har bestigit det där berget av att göra ett album, som en artist så tror jag att det första albumet är som en milstolpe. Visa att nu är jag här.

Ville inte rida på X Factor

Visst är han här. Fastän han redan varit med ett tag. Om någon skulle ha missat det så kom det stora genombrottet i TV4:s talangprogram X Factor, och skivan hade kunnat komma betydligt tidigare. Men Malcolm har valt att vänta.

– Det har tagit en liten stund. Jag varmed i X Factor förra året och då hade jag visserligen möjlighetatt komma ut ur tävlingen och släppa en skiva två månader senareoch rida på den vågen men det var inte det jag ville göra. Jagville ju komma ut och komma tillbaka till min comfort zone och varahundra procent kreativ i min musik igen. Så det var det jag gjordeoch tog min tid och jobbade fram det här successivt.

Rätt skönt att slippa ha det hängande  över sig?

– Ja, att slippa påtryckningarna. Det här att man ska ha resultat och att det ska gå så fort. Man kan inte tvinga fram musik. Inte bra musik, det måste komma och flyta naturligt.

Populär på Instagram

Inte för att medverkan i teve ändrade speciellt mycket för Malcolm i övrigt.

– Jag tror att jag var mig själv frånatt jag klev med i det programmet tills jag klev ut. Och nu är jagfortfarande samma dude som innan, bara att jag har lite mer followerspå Instagram liksom.

Du har jävligt många followers på Instagram.

– Ja, men det går ner. Men de som gillar mig de gillar mig. Det är alltid kul att veta att man har fans och att det finns folk som supportar ens grejer.

Tänker du på det som reklam eller som kommunikation liksom?

– Från början så var det bara mitt sätt att visa upp vad jag gjorde. Men grejen är att det gick så snabbt. Jag kommer ihåg första bilden jag la upp, det var med Mack i studion, för ett och ett halvt år sen. Sen i och med det här programmet så bara steg det och jag har aldrig liksom fått grepp om den här grejen med Instagram. Ibland har jag inte tid att lägga upp bilder, jag menar jag gör andra saker. Jag spelar in, jag gör det här, jag springer runt. Så det är inte alltid man har tid att lägga upp bilder. Jag kanske borde vara bättre på det men samtidigt, om de gillar mig för en anledning så måste jag hålla mig till det och det är för att jag gör musik så jag måste hålla mig till det.

Bland annat så gjorde han en mindre viral succé med ett inlägg där han delade ut en känga mot rasismen.

– Ja, just det. Jag sa bara några rader liksom och det blev typ 3 000 likes eller nånting.

Schysst att få den snabba responsen på något som man tänker sådär?

– Ja. Det är sjukt att se också. Jag hade ju ingen aning om responsen, jag la upp det av en impuls precis som med alla saker jag lagt upp. Dåligt eller bra. Jag menar, jag lägger bara upp grejer på impuls. Vissa grejer har jag fått grym respons för, andra har jag fått skit för.

Som Jimmie Åkesson-tröjan eller?

– Till exempel. Det vara ju bara renimpuls. Jag tog bort den sen, min tjej bara ”vafan gör du?”. Duvet, jag hade ingen baktanke med det då. Jag bara kände att jagville lägga upp något kaxigt. Sen så bara ”fan, så kan jag juinte göra. Jag är med i ett program nu”.

Det slog lite snett?

– Ja, det slog lite slint. Men man lär sig under resans gång.

Ser sig inte som politisk

Just Åkesson-tröjan kan väl klassas som ett politiskt utspel men annars ser han inte sig själv som en del av politiska strömning som just nu är en stor del av svensk hiphop.

– Jag menar svensk hiphop, den har varit väldigt politisk under de senaste åren. Det är väl bra att några utanför den här riksdagsbubblan pratar om det och pratar om sina tankar om det. Samtidigt så tycker jag inte att man ska snöa in sig på den grejen. Jag menar jag, om man ska ta mig som exempel. Jag är inte riktigt någon politisk dude. Sen har jag folk som säger till mig ”Malcolm, du är mer politisk än vad du tror”. Det kan vara sant, jag pratar om saker ut mitt perspektiv och beroende hur man ser på det så kan man se det som politiskt, säger Malcolm och fortsätter:

– Men jag tänker inte på det som det, jag försöker att inte prata om politik så mycket. Jag försöker mer prata om vardagliga saker som jag upplever. Jag menar det kan vara tråkigt med politik. Rap ska inte vara någon jävla debatt liksom, det ska vara någonting man älskar att göra. Visst kan man prata om förtryck, och man kan prata om det men jag tycker inte att man bara ska prata om det. Man kan prata om fler saker.

Känner du att du lyckas med det på "Tid & Rum"?

– Jag känner att jag gör det. Jag stårför någonting om jag känner det liksom. Det enda som skulle kunnavara politiskt på den här skivan skulle väl vara ”Ta oss upp”.Då pratar jag lite om hur ”det vi fick utav kvoten i skroten/ förvi är bloten”. För vi är, i brist på bättre ord, det lägstakastet i hierarkin. Men däremot säger jag ”Vi kan ta oss upp”.För jag gillar inte när folk tar på sig den här offerkoftan. Detgäller vem som helst, jag gillar inte att folk har offermentalitetför det leder ingenstans. Om man ska prata om saker. Jag menar BobMarley till exempel, han pratade om förtryck men han gjorde det påett sätt som var uplifting. Då tycker jag att man hellre ska göra detpå det sättet. Men jag menar jag pratar om andra saker, jag pratarom vänner som svikit en, tjejer, mer alldagliga saker.

Se videon till "Den Där Shonnen":

"BRD (Bergsprängare)":

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela