Tisdag 25 Jan
Stockholm

Mack Beats om läget i svensk hiphop: "Bästa året på länge"

Mack Beats.
1 av 2
Mack Beats. Foto: Saga Berlin
"Centrum" gjorde stor succé.
2 av 2
"Centrum" gjorde stor succé. Foto: Saga Berlin

Nyheter24:s Gustav Holmström har pratat med Mack Beats om "Centrum", förväntningar och drömmen om att jobba med Ayo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fler profiler

Nyheter24 har tidigare pratat med bland andra Rikard "Skizz" Bizzi och Malcolm B.

Intervjun med Malcolm B läser du här.

Och intervjun med Rikard "Skizz" Bizzi hittar du här.

STOCKHOLM. Marko "Mack Beats" Saez har haft ett bra 2013. Förutom att, i vanlig ordning, jobba med de stora inom svensk hiphop släppte han dessutom äntligen sin debutplatta "Centrum". Något som möttes av hyllningar från i princip alla håll. När Nyheter24 pratar med honom är det fredag och han har precis släppt en remix av Gnuččis "Finders Keepers".

– Hon ville att jag skulle göra en remix på den och eftersom att jag gillar låten så gjorde jag vad jag kunde, säger Marko till Nyheter24 och fortsätter:

–  Det är kul. Det är skitmycket musik i våran genre som släpps under november också här i Sverige verkar det som. Det är fett att det händer grejer, att det är liv i det.

Det känns ju som att hela scenen är jäkligt het nu?

– Exakt! Jag tycker att det är det bästa året på länge.

Du har ju haft ett rätt bra år själv också...

– Ja. precis. Jag släppte ju min skiva, och fick bra kritik och bra respons för. Men överhuvudtaget men det känns som att det finns plats för flera. Inom hiphop så finns det alltid veteranerna som har hållit på sjukt länge. Men det finns alltid de som är upcoming och jag tror att ju men genren syns och ju fler som tar till sig det, desto fler unga kommer att ta till sig det. För några år sedan klagade folk på att det inte fanns tjejer men nu har vi bland annat Lilla Namo, Gnučči, Linda Pira och Julia Spada som öppnar upp dörrar och inspirerar unga till att våga rappa och sjunga.

"En dröm att jobba med Ayo"

Just Linda Pira och Lilla Namo finns båda två med på "Centrum", Linda Pira på "Barriärer" och Lilla Namo på "Passé". Därmed gör de namn som Abidaz, Ison och Aleks sällskap. Och många fler. Marko har jobbat de flesta inom svensk hiohop.

– Ja, det känns så.

Har du någon kvar att bocka av från listan?

– Det var ju Timbuktu men han var ju med på skivan. Nu vet jag faktiskt inte. En dröm har alltid varit att jobba med Ayo men han rappar ju inte längre så det är ju lite svårt. De jag har velat jobba med har jag jobbat med. Jag vill inte jobba med allt och alla utan jag vill jobba med de jag gillar själv.

Hur följer man upp en sådan succé?

– Jag gör det jag alltid gjort. Min skiva var ett kapitel i sig. Jag har ju alltid producerat och jobbat mycket med till exempel Mohammed Ali och ganska mycket med Ison & Fille. Såna grejer. Så jag försöker inte ta mig vidare till nästa grej utan jag gör det som jag alltid har gjort. Men jag försöker röra mig ut från hiphop allts. Det är inte så att jag vill lämna hiphopen men det är kul att testa på andra grejer också.

Det känns ju som att du kommer att ha hyfsad press på dig när du släpper nytt?

– Ja, haha. Men det är lugnt. Det känns inte som att jag gav allt jag kunde på min skiva, det finns mer att ge än det. Jag ville se om folk hajade min idé, och det gjorde dem så nu kommer jag att göra en uppföljare.

Videon till "Barriärer":


Kommentera
Kopiera länk
Dela